Αξων Γερμανία-Ισπανία-Πορτογαλλία

PicMonkey Collage

Γράφει ο Κώστας Πάππας

1aΜε όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή του θεάτρου, που λέγεται Ευρωπαική ένωση, διότι περί θεάτρου πρόκειται, με πρωταγωνιστές την Γερμανία και την Ελλάδα, συμπροταγωνιστές την Ισπανία και Πορτογαλλία  και χορό αρχαίας φαρσοκωμωδίας τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, μας, είναι εύκολο να μαντέψουμε το σενάριο.

Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είχαμε τον τριπλό επίσημο άξωνα-Τρόικα Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας με την φασιστική Ισπανία του Φράνκο (για 36 χρόνια 1939-1975) και Πορτογαλλία του Σαλαζάρ (για 42 χρόνια 1932-1974) θιασώτες και υποστηρικτές σε ένα άλλο παράλληλο άξωνα-Τρόικα.  Βλέπετε η Ιστορία επαναλαμβάνεται και ενίοτε με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Παιχνίδια της Ιστορίας.

Θα ήθελα να κάνω μια ανάλυση, όχι οικονομική, αλλά ψυχρή μαθηματική και να μαντέψω τους λόγους που ωθούν την Γερμανία πρώτιστα και τους υπόλοιπους ευρωκομπάρσους, διότι αυτός είναι ο ρόλος  τους, άσχετα αν το παίζουν συμπροταγωνιστές της Γερμανίας.  Η μέθοδος που θα ακολουθήσω θα είναι εκείνη των ερωταποκρίσεων με τον εαυτό μου.

Πρώτη ερώτηση. Γιατί η Γερμανία και οι υπόλοιpοι εταίροι -κομπάρσοι λένε συνεχώς NEIN, και κανένα μα κανένα ΝΑΙ,  που είναι φυσικό σε μια διαπραγμάτευση;  Απάντηση:  απλά για να ωθήσουν την Ελλάδα, όχι έξω από του Ευρώ,  αλλά για να αποδεχτεί όλα τα προηγούμενα “επί Σαμαρά” σενάρια και ακόμα παραπάνω και την Τρόικα να επισκέπτεται την Ελλάδα, ακόμα συχνότερα. Και γιατί βιάζονται και δεν δίνουν χρόνο στην Ελλάδα;

PicMonkey Collage
Αρχικός Αξων-Τρόικα : Χιτλερ, Φράνκο, Σαλαζαρ /Πρόσφατος Αξων-Τρόικα : Μέρκελ, Ραχόι, Κοελο

 

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστo πρέπει να έχει υποκύψει και συμμορφωθεί, διότι οι εκλογές της Ισπανίας  πρέπει να γίνουν συνταγματικά, πριν τις 20 Δεκεμβρίου 2015 και η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι θα καταψηφιστεί από την ανερχόμενη δύναμη των PADEMOS. Οι PADEMOS είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε πέρισυ πάνω στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ και την στιγμή αυτή διεκδικεί την εξουσία με 18%, με δεύτερο το αριστερό PSOE με 14% και τρίτο το δεξιό PP του Ραχόι με 12%.  Εάν λοιπόν το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, τότε ακολουθεί και η Πορτογαλλία με εκλογές το Σεπτέμβρη ή Οκτόβρη με το αριστερό BLOC να κερδίσει την άλλη δεξιά κυβέρνηση Κουέλο.

Φανταστείτε λοιπόν μια Γερμανία με δύο Συριζέικες νότιες χώρες και την Ιταλία να ακολουθεί. Η Γαλλία είναι δεδομένη αντιευρωπαική.  Με άλλα λόγια έναν ισχυρό νότο ενάντια στην λιτότητα της Γερμανίας της Μέρκελ . Απλά, για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να συντριβεί, εδώ και τώρα,  πρίν τον Αύγουστο και για τον λόγο αυτό πωτοστατούν η Ισπανία και Πορτογαλλία που θα είναι οι μελοθάνατοι, δεν είναι τυχαίο.¨Ολοι είναι ανένδοτοι.  Επομένως να μην περιμένει κανένας υποχώρηση της Ευρώπης, αλλά να εύχεται την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Αυγουστο και τότε βλέπουμε.

Γιατί η Ελλάδα έχει άθλια οικονομική κατάσταση; Ο λόγος γνωστός δεν θα τον αναλύσω. Λαμογιά και ανοχή της από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ (τι έχουν κάνει μέχρι τώρα με την λίστα Λαγκάρντ και την φοροδιαφυγή;) και ατιμωρησία. Εξοπλιστικές δαπάνες στο Ζενίθ μια και περιβάλλεται από εχθρικές χώρες ,  Τουρκία,  Σκόπια,  Αλβανία,  Βουλγαρία. Καμμιά άλλη ευρωπαική χώρα δεν είναι τόσο γεωπολιτικά αλωμένη.

Η Γερμανία  γιατί έχει πολύ χρήμα; εκτός από την  βαριά βιομηχανία, μην ξεχνάτε και ένα άλλο σπουδαίο παράγοντα – την έλλειψη ενόπλων δυνάμεων, που τις εξασφαλίζει μηδενικές  εξοπλιστικές δαπάνες σε σχέση με την ήδη φτωχή Ελλάδα. Ας είχε τα εξοπλιστικά και τότε να την συγκρίναμε με την Ελλάδα. Ας μην λοιπόν καυχιόνται μερικοί για την δυναμική Γερμανία και την συγκρίνουν με την Ελλάδα.  Πολύ ανόμοια σύγκριση.

Γιατί η Αμερική στηρϊζει την Γερμανία;  γιατί την αγαπάει; Μην είστε αφελείς, δεν την στηρίζει γιατί είναι φυσικός της σύμμαχος, αλλά  διότι απλά θέλει την καταστροφή της. Η Αμερική επικροτεί και ευλογεί όλες τις σκληρές πολιτικές της Γερμανίας ενάντια στους εταίρους της.  Εκείνη με τη σειρά της, διότι ορθά την απεκάλεσε  κάποτε ο Πάγκαλος “γίγα με μυαλό νάνου” και εκπαραθυρώθηκε από το ΥΠΕΞ,  και την ανοχή των ΗΠΑ, γίνεται πιο σκληρή και ανένδοτη με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις και το μίσος των ευρωπαίων εναντίον της,  με αποτέλεσμα τη διάσπαση της Ε.Ε στο απώτερο μέλλον και την επιστροφή του θείου Σαμ στη γηραιά ήπειρο.

Αν και δημιουργία θερμού επισοδείου στο Αιγαίο προς εκφοβισμό της Ελλάδας με εντολές των ΗΠΑ ή Ευρώπης προς Τουρκία, δεν φαίνεται ορατή στο εγγύς μέλλον, πρέπει να αντιμετωπισθεί με το θάρρος και την αποφασιστηκότητα που επέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την εντολή  “βυθίσατε το Χόρα”, όταν οι Μογγόλοι ξεμύτισαν στο Αιγαίο. Τελικά το βύθισαν μόνοι τους, βαφτίζοντας το γεγονός “ατύχημα” για να αποφύγουν κριτική ότι ενέδωσαν στις απειλές της Ελλάδας. H πολιτική στάση Παπανδρέου, γίνεται πιο ευνοική  τώρα για την Ελλάδα ένεκα οι συγκυρίες. Οι Τούρκοι μπλοφάρουν, με την πρόσφατη πρόκληση, διότι ειναι ενήμεροι ότι περιστοιχίζονται από μη φιλικά κράτη που θα επιζητούσαν μια ρήξη με την Ελλάδα για να την κατασπαράξουν. Το Ιράν, η Συρία, οι Κούρδοι, το Ισραήλ ακόμα και το Ιράκ θα βρεθούν στα νώτα της. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να τους βοηθήσουν με την παρουσία του Ρωσσικού στόλου στην περιοχή και το σπουδαιότερο την έλλειψη πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης και κάλυψης απο το Ισραήλ.