Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗΣ

Της Ράνιας Μεσισκλή

raniaΜερικές φορές νομίζεις πως όπου και να κοιτάξεις κάποιος – ο κομμωτής ή ο γιατρός σου ή ακόμη και η συμμαθήτριά σου στην τάξη της άλγεβρας – προσπαθεί ν’αρπάξει ένα κομμάτι αστρόσκονης και να τρέχει μ’ αυτό, να τρέχει με την ικανοποίηση που νιώθουν όσοι γίνονται διάσημοι, και να αγωνίζεται να διατηρήσει αυτην την ευχαρίστηση όσο μπορεί περισσότερο.

Δεδομένου ότι στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταμορφωθούμε σε διασημότητα μέσα σε 15 λεπτά, ποιος θα κατηγορηθεί επειδή αρνείται να καθήσει στη σκιά; Και είναι δύσκολο να ζούμε την κάθε ημέρα ως ¨συνηθισμένοι¨ άνθρωποι, όρος για όσους υπάρχουν χωρίς ν’ αποζητούν τα φώτα της δημοσιότητας, σ’ ένα κόσμο γεμάτο από κόκκινα χαλιά. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η εφεύρεση της διασημότητας έχει αλλάξει τον πολιτισμό μας αμετάκλητα προς το χειρότερο ή απροσδόκητα προς το καλύτερο, κάτι που είχε συζητηθεί πριν 45 χρόνια, καθορίζοντας μια διασημότητα ως ένα πρόσωπο που είναι γνωστό για να είναι γνωστό. Ομως η διασημότητα κατασκευάζεται σε αντίθεση με τη φήμη που προκύπτει με αργό, φυσικό τρόπο. Το περίεργο είναι ότι αυτή η κατασκευή έχει αρχίσει να φαίνεται πολύ φυσική τα τελευταία χρόνια, σχεδόν σαν αναφαίρετο δικαίωμα. Αν και μερικοί μπορεί να είναι ακόμα σε θέση να θυμηθούν ότι καθώς μεγάλωναν ονειρεύονταν να γίνουν κάτι άλλο από διασημότητες, είναι δύσκολο ν’ αντισταθούν στην αποπλάνηση της διάσημης προσωπικότητας, όταν όπου πέσει η ματιά μας είναι σα γιγάντια αφίσα που προσαρτάται στον κόσμο μας, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε διάσημοι οποιαδήποτε στιγμή.

Στην εποχή μας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις διασημότητες ακόμη και φιλόδοξα γονότυπα και όχι βιομηχανοποιημένες κατασκευές, δηλαδή αυτό που ίσως θα είμαστε και εμείς αν είχαμε κληθεί να παίξουμε τον εαυτό μας μπροστά στις κάμερες και όχι απλά να ζούμε τη ζωή μας χωρίς να παρακολουθεί κανείς, σκέψη που οδηγεί σε γενναίο ή απλώς ασύδοτο και ασαφή κόσμο.

Ανάλογα με ποια πτυχή του θέματος ευνοείται, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη γοητεία των διασημότητων, αυτά τα πλάσματα με τον πολυτελή ναρκισσισμό  και τις ανασφάλειες που τους καθοδηγούν, ανασφάλειες ίδιου είδους με τις δικές μας αλλά σε διαφορετικό βαθμό.  Η τεράστια προσωπικότητά τους, μεγαλύτερη κι’ από τη ζωή, είναι αναγκασμένη να περνάει τις μέρες της μέσα σε επιχρυσωμένο κλουβί και αυτή η τραγικότητα είναι το τίμημα για τον υπέροχο και συγκλονιστικό κόσμο που περιστρέφεται γύρω τους.

www.raniamesiskli.com

www.youtube.com/user/MadonnaRania