Θέλεις τρυφερότητα στην κρεβατοκάμαρά σου; Κλείσε την τηλεόραση.

Steve Theofanous

Του Στηβ Θεοφάνους

 Η Ελληνική Οικογένεια: Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.


 Μήπως σου αρέσει να μην εξωτερικεύεσαι;

Οι περισσότεροι από μας έχουμε κάποια πράγματα που δε θα θέλαμε να τα συμμεριστούμε με τον έξω κόσμο, αλλά μερικοί είναι υποδουλωμένοι στα μυστικά τους. Εξωσυζυγικές σχέσεις, ναρκωτικά, εξάρτηση από το ποτό και την πορνογραφία, κακομεταχείριση συντρόφου ή παιδιού – αποτελούν μυστικά που μπορούν να φθείρουν και να καταστρέψουν τη ζωή , το γάμο, την οικογένεια και την καριέρα. Αν ζεις κάτω από αυτά τα δεσμά, ή αν κρύβεις κάτι από τον/την σύντροφό σου, από τα παιδιά σου ή τους φίλους σου, είναι καιρός να το παραδεχτείς. Το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείς από αυτά τα δεσμά είναι να εξομολογηθείς … και ασφαλώς θα έχεις κάποιες συνέπειες και θα υποφέρεις μ’ αυτήν την εξομολόγηση. Να θυμάσαι όμως ότι μόνο η αλήθεια μπορεί να σε ελευθερώσει.

Θέλεις τρυφερότητα στην κρεβατοκάμαρά σου; Κλείσε την τηλεόραση.

Όταν μπαίνεις στο κρεβάτι σου την πιο πολλή ώρα βλέπεις τηλεόραση ή κουβεντιάζεις με τον/την σύντροφό σου; Μήπως είσαι τόσο απασχολημένος να αλλάζεις τα κανάλια που δεν προσέχεις τι σε ρωτάει η γυναίκα σου; Η κρεβατοκάμαρα είναι για να κουβεντιάζουμε, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να δείχνουμε τρυφερότητα – όχι να βλέπουμε τηλεόραση. Γι αυτό πάρε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα και ξεκίνησε μια καινούργια συνήθεια. Μίλησε με τον/την σύντροφό σου τουλάχιστο για πέντε λεπτά πριν σβύσεις το φως, ή διαβάστε μια ο ένας μια ο άλλος μεγαλόφωνα κάποιο βιβλίο που σας αρέσει και τους δυο. Αγνοήστε την τηλεόραση και δείξτε τρυφερότητα.

Τι έμαθα από τα παιδιά μου; 

Από τα παιδιά μου πήρα πολλά μαθήματα όλα αυτά τα χρόνια. Και μπορώ να σας πω ότι είναι μια ταπεινωτική εμπειρία. Ένα πράγμα που μου έδειξαν επανειλλημένα είναι η έλλειψη υπομονής. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να περιμένω την ταμία στο super market, δεν μπορώ να περιμένω τον σερβιτόρο που αργεί, ή αγανακτώ με την καθυστέρηση στους σηματοδότες όταν έχει πολλή κίνηση. Μπορείτε να φανταστείτε την κάθε σκηνή. Δίνω το παράδειγμα ότι δεν είναι κακό να μην έχεις υπομονή. Και δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Διαπίστωσα ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά καλή συμπεριφορά είναι να γίνουμε εμείς το παράδειγμα. Όταν μου επισημαίνουν ότι δεν έχω υπομονή ή μου δείχνουν άλλα λάθη μου, μπορώ να απαντήσω αμυνόμενος και να τους πω να σταματήσουν. Ή μπορώ να τους ακούσω , να τους πω ευχαριστώ που μου το επισήμαναν, και να τους ζητήσω να μου το θυμίζουν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω … ότι  έκανα με υπομονή το δεύτερο.

Πώς πάνε οι επενδύσεις σου?

Μήπως ακόμη κυνηγάς τις πιο αποδοτικές μετοχές, τα κρατικά ομόλογα ή την καλύτερη επένδυση; Έχω να σου προτείνω έναν τρόπο με απόδοση εγγυημένη 100 τοις εκατό – φρόντισε να επενδύσεις στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Ακριβώς. Αν το πρώτο μας μέλημα είναι τα οικονομικά μας και όχι οι άνθρωπο,ι ο τραπεζικός μας λογαριασμός που θα αυξάνεται δεν μπορεί να μας δώσει παρά μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και να μας αποσπάσει την προσοχή από αυτό που πραγματικά έχει σημασία… από το Θεό, την οικογένεια και τους φίλους. Όταν όμως επενδύεις ό,τι καλύτερο έχεις στους ανθρώπους, το αντάλλαγμα και η απόδοση που έχεις γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Αυτή είναι μία επένδυση που δεν την επηρεάζει ούτε η οικονομική κρίση, ούτε τα υψηλά επιτόκια, ούτε ο πληθωρισμός.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια