Συνάντηση γνωριμίας του Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά κ. Γεώργιου Μαρκαντωνάτου με τους ομογενειακούς φορείς του Τορόντο

Της Έλενας Θλιβερού

Επίσημη συνάντηση γνωριμίας του  Εξοχότατου Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά κ. Γεώργιου Μαρκαντωνάτου με τους ομογενειακούς φορείς του Τορόντο πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης μαζί με την Παμμακεδονική  Ένωση Οντάριο και την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο  την Παρασκευή , 9 Ιανουαρίου στο Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Δυνατή ήταν ανταπόκριση στο κάλεσμα των εκπρόσωπων των εθνικοτοπικών οργανισμών και συλλόγων του Τορόντο όπου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με το Πρέσβη  τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την παροικία μας αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

OM2

Πρώτος το λόγο πήρε ο δικαστής κ. Βασίλης Φάτσης ο οποίος έθεσε τρία σημαντικά ζητήματα που είναι αναγκαία στους ομογενείς του Καναδά, το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, την κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης κατά την επίσκεψη του ομογενή στην Ελλάδα και την εξαίρεση της κατάσχεσης αυτοκινήτων των Ελληνοκαναδών που δεν έχουν δυνατότητα να επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα έθιξε ο πρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας κ. Δαλακουράς αναφερόμενος στις μηδαμινές θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες για τους νέους Έλληνες μετανάστες καθώς και στη σωστή ενημέρωση για το μεταναστευτικό σύστημα του Καναδά προς αποφυγή επιτήδειων καιροσκόπων.

Ο κ. Μουρατίδης  με τη σειρά του εξέφρασε την πικρία του ότι δεν υπάρχει καμία συνεχή πολιτική, ανεξάρτητη διακομματική, για τον Απόδημο Ελληνισμό , ενώ έθιξε μαζί με το κ.Γιάννη Χαϊτα το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Έντονη και δυνατή ήταν η παρουσία του κ. Βασίλη Λούση από το Σύλλογο  Θεσσαλονικέων ο οποίος μίλησε για το Μακεδονικό ζήτημα και εκεί ο κ. Πολίτης από την ΑΧΕΠΑ ζήτησε από την Πρεσβεία τη στήριξη εναντίον της προπαγάνδας των Σκοπιανών στον Καναδά και να εκμεταλλευτεί τη δύναμη που έχει αυτή η Ελληνική παροικία.

Ο Πρέσβης κ. Μαρκαντωνάτος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα των ομογενών και  προσπάθησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις υποσχόμενος ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος στον Καναδά θα διευθετήσει όσο το δυνατόν γίνετε τα ζητήματα που τέθηκαν.

« Η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει σε αυτό το χώρο σήμερα, είναι συγκινητική η παρουσία σας και το σθένος σας. Η Σύμπνοια που δείξατε σήμερα είναι το σημαντικότερο, οι αντιπαραθέσεις δεν χωρούν στον Απόδημο Ελληνισμό. Το καθήκον μας είναι να σας υπηρετούμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά δυστυχώς λόγω της κρίσης της πατρίδος μας υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα στη στελέχωση και οργάνωση λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουμε καθήκον όλοι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο πολύ ο απόδημος Ελληνισμός ιστορικά έχει βοηθήσει την Ελλάδα και πρωτοστατεί στα Εθνικά μας ζητήματα.» δήλωσε ο Πρέσβης  κ. Μαρκαντωνάτος κατά το διάλογο του με το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που είχε επιμεληθεί η Παμμακεδονική Ένωση Οντάριο σε ένα κλίμα φιλικό με εδέσματα και κρασί.