Ισχυρή είναι η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα από εταίρους, θεσμικούς παράγοντες και διεθνείς οίκους προκειμένου να αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο.

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως δε με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, στο παιχνίδι των πιέσεων μπήκαν και οι οίκοι αξιολόγησης με την S&P να προχωρά σε υποβάθμιση και την Moody’s να απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές.

Τα τελεσίγραφα «πέφτουν βροχή» από την Ευρώπη, με τη Γερμανία να λέει ότι η Αθήνα έχει μόλις πέντε ημέρες να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρέπει να καταθέσει την Τετάρτη στο έκτακτοEurogroup και τον Γ. Ντάισελμπλουμ να τονίζει ξεκάθαρα ότι η τελευταία ευκαιρία σωτηρίας για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και όλοι αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τα βλέμματα στραμμένα κυρίως στα όσα θα πει αύριο το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα απολύτως κοστολογημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, με ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας αλλά και με παρουσίαση των πηγών από τις οποίες θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα αναφερθούν στο καταστροφικό έργο των προηγούμενων μνημονίων και θα ζητήσουν «ανάσες» από τους Ευρωπαίους μέσω ενός προγράμματος – γέφυρας.

Οι «κρίσιμες» ημερομηνίες για την Ελλάδα

Τις κρίσιμες ημερομηνίες που πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας παρουσίασε η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά της:

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου: Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές τις προτάσεις.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup, η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

– Πιθανή έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση 1,4 δισ. ευρώ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου: Είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται να συναντηθεί ο A. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πιθανό υποψήφιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στη δεύτερη ψηφοφορία όπου θα απαιτούνται 151 ψήφοι.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: Θα γίνει το προγραμματισμένο Εurogroup όπου αναμένεται η Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Τετάρτη 18-19 Φεβρουαρίου: Η νέα απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα παραταθεί το ELA.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.