Εντείνεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, με αφορμή -αυτή τη φορά- την απόφαση της Μόσχας να άρει την απαγόρευση παράδοσης των αντιαπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, χωρίς να περιμένει ενδεχόμενη και μελλοντική άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Μάλιστα, στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και το Ισραήλ, που -διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών- εξέφρασε τη δυσφορία του.

Η πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ως στόχο να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην επίτευξης οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκμεταλλευόμενος τη συμφωνία-πλαίσιο, η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα που ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για την αποστολή των συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου και του Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε προς τον Ρώσο ομόλογό του ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να άρει την απαγόρευση πώλησης του αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 στο Ιράν.

«Η ανακοίνωση αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την άρση των κυρώσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον εξοπλισμό του»«Η απόφαση της Ρωσίας για την έναρξη ανταλλαγής πετρελαίου έναντι προϊόντων αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την άρση των κυρώσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον εξοπλισμό του και όχι για τη διασφάλιση της ευημερίας του ιρανικού λαού», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.