«Χτυπώ καμπανάκι» γιατί υπάρχει εφησυχασμός λέει ο Γκίκας Χαρδούβελης – Προειδοποιεί για μια «βρώμικη» έξοδο», αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου – Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εργαστεί με τους εταίρους και να συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει από ρευστό ώστε να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων το Μάρτιο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών όπως γράφουν οι Financial Times. Μία τέτοια κίνηση θα αύξανε τις προοπτικές ρήξης με τους διεθνείς πιστωτές και μία χαοτική έξοδος απ’ το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, σημειώνει η εφημερίδα. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού δημοσίου έχουν συρρικνωθεί μόλις στα δύο δισ.ευρώ.

«Προχωρώ σε αυτή την προειδοποίηση γιατί υπάρχει εφησυχασμός για την αύξηση Κεφαλαίων προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται», δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο κ. Χαρδούβελης αναφερόταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρει κεφάλαια απ’ την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλυφθεί το κενό της χρηματοδότησης

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «ισχυρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς» όταν αναλάβει.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν υπάρχουν», λέει ο κ. Χαρδούβελης. Τα σχόλια του υπουργού, σημειώνουν οι Financial Times, αντικατοπτρίζουν ένα μεγαλύτερο ντιμπέιτ που γίνεται προεκλογικά για τη βιωσιμότητα των οικονομικών σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διευκρίνιζαν σχετικά με το δημοσίευμα των FT με τίτλο «Greece risks cash crunch if Syriza wins, finance minister warns» ότι ο ίδιος είπε μόνον ό,τι περικλείεται σε εισαγωγικά, ενώ ο τίτλος αποτελεί ερμηνεία της εφημερίδος και δεν πρέπει να αποδίδεται στον ίδιο και στα λεγόμενά του.

Στο μεταξύ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν περιοριστεί στα 2 δισ.ευρώ ενώ ήδη έχει εκδόσει έντοκα γραμμάτια ύψους 15 δισ.ευρώ, το όριο δηλαδή που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Κινούμαστε σε μία πολύ λεπτή γραμμή», λέει ο κ. Χαρδούβελης. «Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έκδοση εντόκων τον περασμένο μήνα γιατί θεωρούν ότι το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ευρωπαιους εταίρους και συμφωνεί με την ιδέα εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να υπάρξει ο χρόνος για ομαλή έξοδο απ’ αυτό.

Σε αυτό το διάστημα, όπως σημειώνουν οι FT, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει να λάβει μία προληπτική πιστωτική γραμμή απ’ τον ESM.

«Εάν δεν είμαστε εντός ενός προγράμματος στήριξης απ’ την 1η Μαρτίου αυτό θα σήμαινε μία “βρώμικη έξοδος” απ’ το πρόγραμμα… Θα ήμασταν μόνοι μας χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη», τονίζει και συμπληρώνει «ωστόσο έξι μήνες θα μας έδιναν το χρόνο να προετοιμαστεί μία ομαλή έξοδος απ’ αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει την αστοχία των εσόδων στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως φάνηκε στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αβεβαιότητα για τις εκλογές έχει αλλάξει τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων και περιμένουν για το αποτέλεσμα. Δεν βλέπουμε ακόμα να υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό… το πρόβλημα είναι με τα συμβόλαια που καθυστερούν, οι επενδύσεις που αποχωρούν, και γενικά μία ασφυκτική οικονομική δραστηριότητα. Αλλά εάν η αβεβαιότητα αντιμετωπισθεί γρήγορα τότε η ανάκαμψη θα ενισχυθεί και οι επενδυτές θα επιστρέψουν».

Ο κ. Χαρδούβελης είνα αισιόδοξος ότι ένα Grexit μπορεί να αποφευχθεί, υπογραμμίζοντας ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει», προειδοποιεί, παρά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ευρώ. «Δεν αντιμετωπίζω το Grexit ως πραγματική εναλλακτική. Ωστόσο επειδή υπάρχουν αυτές οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις, θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Απλά ελπίζω ότι θα φθάσουν σε μία καλή ισορροπία σύντομα».