Σήμερα στην σελίδα μας ΠΡΟΣΩΠΟ  ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ θέλουμε να παρουσιάσουμε στην ομογένεια ένα δικό μας άνθρωπο με καλλιτεχνική φλέβα από παιδί, που η αγάπη του για την μουσική και τον κινηματογράφο τον φέρνουν στην ευχάριστη θέση να διακρίνεται για τα επιτεύγματα του. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, στα γραφεία  της εφημερίδος μας με τον αγαπητό σεναριογράφο, μουσικό και παραγωγό, κ. Γιώργο Πολίτη. Η παρουσία του και η συζήτηση που είχαμε, μόνο θετική ενέργεια και μεράκι μας γέμισε.

Φίλε Γιώργο Πολίτη, που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και τι είναι αυτό που έχεις έτοιμο για να παρουσιάσεις στον ελληνισμό της διασποράς κι όχι μόνο;

Ένα ντοκιμαντέρ σε ελληνοκαναδέζικη παραγωγή με τίτλο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ, η αύξηση της κατάθλιψης και των ψυχικών νόσων τα χρόνια της κρίσης.  Συνεργαστήκαμε στενά με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, όπου έμπειροι ψυχίατροι, ειδικοί της ψυχικής υγείας, όπως ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές μας γνώρισαν τα κέντρα ψυχικής υγείας και την αύξηση των αρρώστων τα χρόνια της κρίσης. Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει την κατάθλιψη σε φτωχογειτονιές του Πειραιά, στην Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα, το Αιγάλεω, όπου η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δημιουργούν έξαρση των ψυχικών νόσων.

Κ. Πολίτη, ποια είναι η ομάδα σας εδώ και στην Ελλάδα;

Στον Καναδά είναι η GAMDA INTERNATIONAL CORPORATION και ο συνθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ μαζί με το γιο του ΧΡΗΣΤΟ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟ που επιμελείται την μουσική. Στην Ελλάδα είναι η εταιρεία A&GFilms Media Entertainment LTD όπου η παραγωγός Αντιγόνη Γαβριατοπούλου, με μεγάλη εμπειρία στις συμπαραγωγές οργάνωσε τα γυρίσματα στο Δρομοκαίτειο και τα κέντρα Ψυχικής υγείας, δίνοντας έμφαση στα πορτραίτα 5 ασθενών που μας μιλούν για την κατάθλιψη και τα οικονομικά προβλήματα που όξυναν αυτή την ασθένεια. Η σκηνοθέτης Αριάδνη Κουτσαύτη, ο Διευθυντής Φωτογραφίας Βαγγέλης Καλαμπάκας, ο ηχολήπτης Βασίλης Ηπειρώτης και ικανοί κινηματογραφιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει αυτή η παραγωγή και να προβάλλει σε όλο τον κόσμο τις πληγές που δημιούργησε η κρίση στην πατρίδα μας.

Ποιο το μήνυμα και σε τι αποβλέπετε με αυτή την ταινία;

Το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται ένα θέμα πολύ επίκαιρο στην Ελλάδα των χρόνων της οικονομικής κρίσης: την κατάθλιψη – μελαγχολία. Ακολουθούμε τα προσωπικά βιώματα ασθενών, κάθε ηλικίας, δίνοντας έτσι πρόσωπο στην αφηρημένη έννοια  της Μελαγχολίας. Παράλληλα οι θεράποντες ιατροί, το νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό της ψυχικής υγείας αφηγούνται την καθημερινότητά τους φροντίζοντας τους ασθενείς ενώ και οι ίδιοι βιώνουν την κρίση στην ζωή τους.

Οι ασθενείς μέσα από τις μαρτυρίες τους διηγούνται πώς θεραπεύτηκαν: Είναι η νότα ελπίδας αλλά ταυτόχρονα και η καταγραφή μιας νέας συνείδησης που κτίζεται σταδιακά με την αρωγή όλων: του ίδιου του ασθενούς, του ιατρικού προσωπικού, της οικογένειας, των παλιών ή των νέων φίλων στα κέντρα Ψυχικής Υγείας: εργοθεραπεία, αποκατάσταση, λογοθεραπεία, κοινωνικοποίηση.

Και έτσι η χαρά της ζωής επιστρέφει… μεταφέροντας επίπονες και επώδυνες επιγνώσεις, και μια πικρή γεύση: γιατί να υποφέρουμε τόσο πολύ στα χρόνια της κρίσης; Που κάναμε λάθος άτομα και κοινωνία; Πώς και πότε θα ξεφύγουμε από αυτό το σπιράλ της ζωής και του θανάτου;

 

 

Οι ελληνικοί και οι καναδικοί φορείς σας συμπαραστέκονται για αυτή την ταινία-ντοκιμαντέρ;

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος και συμπαράστασης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα και φυσικά την ισχυρή υποστήριξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ, που χωρίς την αρωγή του, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η παραγωγή. Ταυτόχρονα στον Καναδά, φίλοι από την ελληνική Ομογένεια εκδήλωσαν εξ αρχής μεγάλο ενδιαφέρον για την ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ, διότι όπως γνωρίζουμε όλοι, η κατάθλιψη αποτελεί την κατ’ εξοχήν νόσο της εποχής μας παγκοσμίως. Απλά στην Ελλάδα των μνημονίων, η κρίση ήρθε για να πολλαπλασιάσει τα φαινόμενα της νόσου, η οποία πλέον έχει επεκταθεί σε μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων.

Εσείς τι θα θέλατε να ζητήσετε από τον ελληνισμό και τους φορείς σε Αμερική και Καναδά;

Θα ήθελα να στηρίξουν την προβολή αυτού του ντοκιμαντέρ όχι μόνο για να ενημερωθούν και να δουν τί συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας, αλλά και να κατανοήσουν πόσο έχει επεκταθεί η κατάθλιψη σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους νέους. Διότι πάνω από το 50% των νέων, με πτυχία και εξειδικευμένες γνώσεις, αδυνατούν να βρουν εργασία και συχνά παθαίνουν κρίσεις πανικού και κατάθλιψης, και εν τέλει υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Κρίμα, διότι έτσι τα καλύτερα μυαλά των Ελλήνων εγκαταλείπουν την πατρίδα μόνο και μόνο για να επιβιώσουν.

Επίσης, οι παραγωγοί αποφασίσαμε να στηρίξουμε το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ με το 10% επί των καθαρών εισπράξεων των εισιτηρίων της ταινίας παγκοσμίως. Επιπλέον, το 10% των  πωλήσεων του άλμπουμ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ  σε στίχους Γιώργου Πολίτη και μουσική Κώστα Φιλιππαίου, του οποίου τα τραγούδια  θα ερμηνεύσουν γνωστοί έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαριάννα Πολυχρονίδη, που ερμηνεύει τον τραγούδι του ντοκιμαντέρ θα προσφερθεί στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. Τέλος, θα οργανωθούν συναυλίες την Ελλάδα και στον Καναδά όπου τα καθαρά κέρδη θα προσφερθούν στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. Αυτή η προσφορά σκοπό έχει να βοηθήσει το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στην μεγάλη αύξηση των οικονομικών αναγκών του, όταν λόγω των Μνημονίων το προσωπικό του Νοσοκομείου  μειώνεται συνεχώς ενώ η οικονομική υποστήριξη από το κράτος δεν στηρίζει πλέον ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες του Νοσοκομείου για φάρμακα, περίθαλψη, παροχές και φροντίδα. Είναι αξιοθαύμαστος ο αγώνας που γίνεται από το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στην φροντίδα των ασθενών. Φαντασθείτε ότι μία νοσοκόμα έχει την ευθύνη 35 ασθενών… Ωστόσο, η αγάπη και η ανθρωπιά των γιατρών και των νοσοκόμων δεν μειώθηκε καθόλου παρά τις περικοπές και τις δύσκολες συνθήκες της εργασίας τους.

Εάν κάποιοι θα ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί σας για οποιοδήποτε λόγο που θα μπορούσαν να απευθυνθούν;

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου gpolitis@gamdainteractive.com  στον Καναδά και με την Αντιγόνη Γαβριατοπούλου, την ελληνίδα παραγωγό στην Αθήνα, τα στοιχεία επικοινωνίας θα τα βρείτε στο site της AGFilms : www.agfilms.gr.

Από ότι γνωρίζουμε είσαστε και στιχουργός, μελοποιός και τραγουδιστής. Έχετε κάποια συνεργασία αυτή τη στιγμή με κάποιους τους είδους στην πατρίδα;

To τραγούδι των τίτλων της ταινίας ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ερμηνεύει η Μαριάννα Πολυχρονίδη. Ταυτόχρονα, συζητάμε με γνωστούς έλληνες τραγουδιστές, που έχουν συγκινηθεί από το θέμα της ταινίας και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο άλμπουμ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ και να ερμηνεύσουν  αυτά τα τραγούδια , αλλά και δικές τους επιτυχίες στην συναυλία που θα οργανώσουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό τα κέρδη να δοθούν στο ΔΡΟΚΟΚΑΙΤΕΙΟ.

Πείτε μας δυο λόγια για την συνεργασία σας στο τραγούδι για την ταινία-ντοκιμαντέρ:

Η ιδέα του ντοκιμαντέρ βασίστηκε στους στίχους του τραγουδιού ΜΟΝΑΧΗ, που έγραψα εμπνεόμενος από την «Μελαγχολία» , την αίσθηση της μοναξιάς που βαραίνει την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Με βάση αυτό το τραγούδι, η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αριάδνη Κουτσαύτη συνεργάστηκε με την ψυχίατρο Κατερίνα Καλογεροπούλου, που είναι η σύμβουλός μας στο ντοκιμαντέρ,  ήρθαμε σ’ επαφή με τους ασθενείς  του Δρομοκαϊτείου και οι μαρτυρίες τους αποτέλεσαν τον οδηγό για να γίνει αυτή η ταινία. Η μουσική αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο στην ζωή των καταθλιπτικών: ακούν συνεχώς λαϊκά τραγούδια, παίζουν μουσικά όργανα, είναι η κατεξοχήν συντροφιά τους.

Ξέρουμε ότι έχετε χαλάσει προσωπικά δεκάδες χιλιάδες δολάρια για αυτήν σας την αγάπη, που συνοδεύεται από το ταλέντο σας. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει οικονομικό κέρδος για αυτό που κάνετε από αγάπη και μεράκι για τον ελληνισμό;

Εύχομαι να ταξιδέψει παντού αυτή η ταινία διότι το θέμα αφορά τον καθένα μας! Ταυτόχρονα, φωτίζει την καθημερινότητα των ελλήνων σήμερα, που θεωρώ απαραίτητο να την γνωρίζουμε όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό. Διότι πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, η πατρίδα έχει την ανάγκη μας: δεν εννοώ μόνο  οικονομικά, εννοώ ότι χρειάζονται ισχυρές συνεργασίες με την Ελληνική Ομογένεια για να αναδυθεί και πάλι το Ελληνικό Πνεύμα, που δημιούργησε διαχρονικά πολιτισμό και δημοκρατία. Ο κινηματογράφος, η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία, τα εικαστικά αποτελούν ένα καλό όχημα για να ταξιδέψει η ελληνική κουλτούρα στον κόσμο. Βεβαίως, αυτό αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πράξη. Για παράδειγμα η ταινία ΖΟΡΜΠΑΣ του Κακογιάννη προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και έκανε τεράστιες εισπράξεις.

Ένας εξαίρετος Έλληνας συνθέτης και μουσικός όπως ο κ. Κώστας Φιλιππαίος έχει βάλει την πινελιά του στην δουλειά σας. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για την συνάντηση σας και την εμπειρία σας στην όμορφη αυτή συνεργασία σας;

Η συνεργασία μου με τον Κώστα Φιλιππαίο διαρκεί 2 χρόνια και είναι εξαιρετική. Η ιδέα ήταν δική μου, αλλά το τραγούδι ΜΟΝΑΧΗ με την μουσική του Κώστα Φιλιππαίου προϋπήρχε της ταινίας. Ήταν λοιπόν καταλυτική η συνεργασία μας για να δημιουργηθεί η ταινία ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ. Στη συνέχεια ο Κώστας Φιλιππαίος συνθέτει την μουσική της ταινίας με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό σους ασθενείς που μαρτυρούν την εμπειρία της αρρώστιας στην ζωή τους. Σπουδαίος συνεργάτης!

Τι θα θέλατε να πείτε στον ελληνισμό και να προτρέψετε τα νέα ελληνοκαναδικά νιάτα σε τέτοιες προσπάθειες;

Η συνεργασία όλων μας με τα ταλέντα στην Ελλάδα του σήμερα είναι απαραίτητη! Γνωρίζω ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι Ελληνοκαναδοί διαπρέπουν στην τέχνη και καλό θα ήταν να συνεργαστούν με έλληνες δημιουργούς διότι πλέον η τέχνη είναι παγκόσμια, ταξιδεύει και συνεργάζεται …. και οι Έλληνες αναζητούν συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε συχνά παραστάσεις, συναυλίες, ταινίες και θέατρο να ταξιδεύει σε πολλά μέρη της Ευρώπης , της Αμερικής, της Αυστραλίας.. Ας αναφερθώ στο ρεμπέτικο. Θα ήταν καταπληκτικό αν αυτό το ελληνικό μπλουζ διαδίδετο σε όλο τον κόσμο.. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το φλαμένκο της Ισπανίας ή το φάντο της Πορτογαλλίας.