Αφίχθη και ανέλαβε καθήκοντα ο καινούριος Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θ. ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χ. ΚΙΕΣΚΟΥ

Είχαμε την χαρά και την τιμή να βρεθούμε στο ελληνικό προξενείο του Τορόντο με σκοπό να γνωρίσουμε και να καλωσορίσουμε τον νέο Γενικό Πρόξενο, κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδη. Συναντήσαμε έναν νέο άνθρωπο ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και να μπορέσει με τις νέες και πιο φρέσκες διπλωματικές ιδέες του να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα μας όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά κι εμείς να έχουμε έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε για τα προσωπικά μας θέματα πίσω στην πατρίδα μας.

Θανάσης Κουρτέσης (Θ.Κ.): Κύριε Πρόξενε σας καλωσορίζουμε στο Τορόντο κι εύχομαι κάθε όνειρο σας, μιας και είστε νέος διπλωμάτης, να πραγματοποιηθεί κι από εδώ να ακούσουμε ότι θα γίνετε κάποια στιγμή πρέσβης και θα συνεχίσετε την διπλωματική σας καριέρα.

Γενικός Πρόξενος, κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης (Γ.Π.): Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κουρτέση για το πολύ ευγενικό και θερμό σας καλωσόρισμα και με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στο γραφείο μου. Προσβλέπω στην συνεργασία μας και θα ήθελα να ξέρατε πως η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή για όλα τα θέματα που αφορούν την ομογένεια.

Θ.Κ.: Εδώ στην διασπορά οι ομογενείς δίνουν μεγάλη προσοχή στην οικογένεια. Πείτε μας για την λίγα λόγια για εσάς αν είστε παντρεμένος κι αν έχετε παιδάκια.

Γ.Π.: Ναι, είμαι παντρεμένος η σύζυγος μου λέγεται Αλεξία Μανούσου κι έχουμε τρία κοριτσάκια. Τα πρώτα δύο είναι δίδυμα ηλικίας 8 ετών, ξεκίνησαν μάλιστα πριν από λίγες ημέρες την Γ’ Δημοτικού και η μικρότερη είναι 2,5 ετών.

Θ.Κ: Να σας ζήσουν και καλή σχολική χρονιά. Πριν έρθετε εδώ είχα την τύχη και την τιμή να σας γνωρίσω από έναν και καλό μου φίλο και καλό άνθρωπο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια νομίζω πως δεν έχει αφήσει σημείο στο χάρτη που να υπάρχει Έλληνας και να μην έχει πάει. Φυσικά μιλάω για τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ. Ήσασταν μαζί αρκετά χρόνια και με τι ασχοληθήκατε πριν την συνεργασία σας;

Γ.Π.: Πράγματι, τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών ήμουν τοποθετημένος στο γραφείο του Υφυπουργού κι Αρμόδιου για Θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Πριν από αυτό είχα διατελέσει πέντε χρόνια στο Γενικό μας Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ως δεύτερος Πρόξενος ασχολούμενος με πολλά θέματα αλλά κυρίως με θέματα που αφορούν την μειονότητα μας και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Έχω διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Διευθυντής/Εκπρόσωπος στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών για δύο χρόνια και πριν από αυτό, η πρώτη μου κανονική τοποθέτηση -όπως λέμε- στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν στο Προξενείο μας στα Σόφια της Βουλγαρίας, ως Β’ Γραμματέας κι εκεί ασχολήθηκα κυρίως με πολιτικά θέματα. Είχα κι ένα μικρό πέρασμα από την Νέα Υόρκη, την μόνιμη αντιπροσωπεία μας, την περίοδο που η χώρα μας ήταν να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι το επαγγελματικό μου βιογραφικό.

Θ.Κ.: Είναι ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό βιογραφικό για το νεαρό της ηλικίας κι εύχομαι να συνεχίσει να εμπλουτίζεται. Όλα αυτά τα προξενεία που αναφέρατε είναι πολύ ζωτικά και με μεγάλη πολιτική σημασία για την χώρα μας. Οπωσδήποτε μας ευχαριστεί το γεγονός πως έχετε καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη μας στην Κωνσταντινούπολη κι οπωσδήποτε αυτό μπορεί να βοηθήσει και στους δεσμούς που έχει εδώ η Μητρόπολη μας με την Μητέρα Εκκλησία εκεί πέρα και θα βοηθήσει αν υπάρχουν προβλήματα να τα λύνουμε πιο εύκολα και να γίνει μια αερογέφυρα για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο. Πιστεύω είμαστε τυχεροί που είμαστε ένας λαός που έχει δική του γλώσσα και θρησκεία. Ας αλλάξουμε θέμα κι ας επιστρέψουμε στο ότι έχετε, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, ταξιδέψει πολύ ανά τον κόσμο με τον κ. Κουίκ. Πως βλέπετε γενικά τον ελληνισμό; Οι Έλληνες της διασποράς έχουν κάποια «συγγένεια»;

Γ.Π.: Το βέβαιο είναι ότι οι κοινότητες μας παρουσιάζουν μία μεγάλη ποικιλία. Ποικιλία και στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά αλλά και στα εσωτερικά τους κι αυτό υπό τη σκιά -αν θέλετε- του πρόσφατου κύματος μετανάστευσης από την χώρα μας. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές, σαφώς, από χώρα σε χώρα. Είναι, όπως ξέρετε, επεκφρασμένη η πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια και δια στόματος του κ. Κουίκ αυτό το πράγμα έχει διατυπωθεί επανειλημμένως, ότι η ομογένεια αυτοργανώνεται. Δηλαδή δεν περιμένει την Ελλάδα να το κάνει αυτό (για την οργάνωση). Έχει τους δικούς της ρυθμούς, με ιδιαιτερότητες από μέρος σε μέρος όπως είπα προηγουμένως. Η ελληνική πολιτεία σέβεται και προσπαθεί να την υποστηρίξει στο μέτρον που μπορεί. Επιστρέφοντας στην προηγούμενη ερώτηση σας ήθελα να πω ότι, ανατρέχοντας στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, αυτή είναι η πρώτη μου τοποθέτηση ως Επικεφαλής και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, προνομιούχος θα έλεγα, που αυτό τυγχάνει να είναι στον Καναδά όπου έχουμε με ζωντανή και μεγάλη ομογένεια κι ειδικά εδώ στο Τορόντο, με βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Είναι ένα στοιχείο για το οποίο θα προσπαθήσω να επωφεληθώ όσον το δυνατόν μπορώ καλύτερα.

Χριστιάνα Κιέσκου: Καλωσορίσατε κι από εμένα κ. Πρόξενε. Εγώ θα ήθελα να μας πείτε με λίγα λόγια τι διαφορετικό πρόκειται να συμβεί στο προξενείο μας;

Γ.Π.: Δεν θα έλεγα ότι θα κάνω κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά ότι θα προσπαθήσω να συνεχίσω και να κάνω ακόμη καλύτερο. Η πρώτη μου προτεραιότητα δεν θα είναι άλλη από το να εξυπηρετούμε στο μέτρο των δυνάμεων μας τους Έλληνες πολίτες. Όλοι οι προκάτοχοι μου με τους συνεργάτες τους έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και ο κ. Ιωαννίδης τον οποίο διαδέχθηκα, έβαζαν τα πράγματα σε μία σειρά όπως πρέπει. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να κάνω το Γενικό Προξενείο όσο πιο πολύ γίνεται φιλικό προς τον πολίτη. Το Προξενείο ως δημόσια αρχή μπορεί να κάνει μόνο ότι ρητά επιτρέπεται κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα φιλικό περιβάλλον για το πολίτη. Θέλω, επίσης, να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κι επισήμως την λειτουργία μιας πλατφόρμας για ηλεκτρονικό ραντεβού σε πρώτη φάση για δύο από τις  δημοφιλείς υπηρεσίες που προσφέρουμε, οι οποίες είναι η έκδοση του ελληνικού διαβατηρίου και η έκδοση βίζας για κατοίκους τρίτων χωρών για είσοδο στην χώρα μας. Εάν αυτό πάει καλά στην συνέχεια θα επεκταθεί και για τα άλλα τμήματα του προξενείου μας. Αυτό σας το λέω σαν παράδειγμα των προθέσεων μου.

Θ.Κ.: Κύριε Πρόξενε, σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία. Δεν θα θέλαμε να πάρουμε άλλον από τον χρόνο σας, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε πολλές φορές. Η HELLAS NEWS θα είναι πάντα κοντά στο έργο σας. Εύχομαι να είστε καλά, να περάσετε καλά κι είμαι σίγουρος ότι όταν θα σας γνωρίσει όλος ο ελληνισμός, πρώτα ως προσωπικότητα κι ύστερα ως πρόξενο, θα χαρούν που θα δουν ότι οι νέοι διπλωμάτες έχουν ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας που θα πρέπει να σεβόμαστε κι όπως είπατε να γίνεται ότι είναι να γίνει πάντα με τους νόμους του κράτους.

Γ.Π.: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Κουρτέση και σας καλώ μαζί με όλον τον ελληνισμό να παρακολουθήσετε την διάλεξη του προσκεκλημένου από το Ελληνικό Προξενείου και Προέδρου του Μουσείου της Ακροπόλεως, κ. Δημήτρη Παντερμαλή, στις 2 Οκτωβρίου στο Royal Ontario Museum (ROM). Αυτές και άλλες συνεργασίες, ειδικά με το μουσείο ROM, θα προσπαθήσουμε να τις επεκτείνουμε.