Βούτσιτς: Κόσοβο και Σερβία απέχουν πολύ από τη συμφωνία

Δεν υπάρχουν προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας

Κόσοβο και Σερβία έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν πριν πλησιάσουν σε απόσταση «ασφαλείας» για μία συμφωνία στο επίπεδο των διμερών τους σχέσεων. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς ήταν σαφής στην τοποθέτησή του, διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί του αντιθέτου που εκφράστηκαν τα τελευταία 24ωρα.

«Έχουμε προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες; Δεν έχουμε και δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Μιτρόβιτσα, το κέντρο τητς σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς υποστήριξε πως «επιθυμία μου είναι να χτίσω γέφυρες προς τους αλβανόφωνους του Κοσόβου, αν και αυτό είναι σχεδόν αδύνατο». Τόνισε ωστόσο, πως «όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στην άβυσσο και στην καταστροφή».

Παρόλα αυτά, ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τον προκάτοχό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «σπουδαίο ηγέτη» που «σίγουρα είχε τους καλύτερους στόχους», προκαλώντας τις αντιδράσεις των Κοσοβάρων, ενώ είχε διατελέσει και υπουργός της τότε κυβέρνησης.

Ο Μιλόσεβιτς κατηγορήθηκε και δικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά τις διάρκεια του εμφυλίου της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας κα πέθανε το 2006 κατά τη διάρκεια της δίκης, πριν καταδικαστεί. Ο πρόεδρος του Κοσόβου αποκάλεσε την δήλωση Βούτσιτς «πρόκληση».