«Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «επιστρέφονται», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ – Επέκταση για τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Για μία «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και για «σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ήδη στο Αιγαίο», έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας. Ήταν μία απόφαση για τη στήριξη των πραξικοπηματιών και αυτή κρίθηκε από το Εφετείο. Περιμένουμε σύντομα τους οκτώ πραξικοπηματίες. Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιστρέφονται.  Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Με την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο. Θεωρούμε σημαντική την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω του διαλόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δήλωση Μποζντάγ ήλθε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στη γείτονα λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε, επίσης, την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, η οποία επιβλήθηκε μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν.