«Πρέπει να πετύχουμε μία συμφωνία πριν τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής του γκρουπ διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έκρινε σήμερα ότι είναι “ρεαλιστικό” να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες “έξι με οκτώ εβδομάδες”.

“Πιστεύω ότι, αν είμαστε ρεαλιστές, είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια συμφωνία για το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη συνθήκη για το Brexit, μέσε σε έξι με οκτώ εβδομάδες”, είπε ο Μπαρνιέ όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ της Σλοβενίας.

“Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για τη διαδικασία επικύρωσης, από τη Βουλή των Κοινοτήτων από τη μία πλευρά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο από την άλλη (…) πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία πριν από τις αρχές Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι είναι εφικτό”, συνέχισε.

Ο Μπαρνιέ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός και επισήμανε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία παραμένουν σοβαρό ζήτημα. Υπογράμμισε όμως ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι είναι “αποφασισμένοι” να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά αρνήθηκε να πει αν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο ώστε να έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια μέχρι τον Μάρτιο, αφού τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία. Δηλώνει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, εφόσον οι διαπραγματευτές προχωρήσουν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Μπαρνιέ, ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε από το Λονδίνο ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία τον Οκτώβριο και εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. “Νομίζω ότι είδατε το καλοκαίρι ότι εντάθηκαν οι συνομιλίες, είναι κάτι που προφανώς επιδιώκαμε, και είδατε ότι γίνεται πρόοδος σε ό,τι αφορά μια συμφωνία για την αποχώρηση”, σχολίασε