FREEDOM BESIEGED: Μία θετική οπτική γωνία για την νεολαία της κρίσης

Το απόγευμα της Τετάρτης η HELLAS NEWS είχε την χαρά και την τιμή να βρεθεί στην αίθουσα του «The Burroughes» και να παρακολουθήσει το τρέιλερ του ανερχόμενου φιλμ «Freedom Besieged».  Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο κ. Robert Peck, πρώην πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα και γνωστός φιλέλληνας που συμμετέχει και στην παραγωγή, ο Γενικός Πρόξενος του Τορόντο, κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Καρύγιαννης, αλλά και ο Dannis Koromilas, γνωστός σκηνοθέτης. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο πραγματεύεται την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μέσα από την νεολαία της. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα πρότυπα τέτοιων ντοκιμαντέρ, καθώς σε αντίθεση με τα άλλα αυτό προσπαθεί να εξηγήσει πως η Ελλάδα μέσα στους χαλεπούς καιρούς που βρίσκεται  έχει ακόμη ελπίδα για ανάπτυξη και πως μπορεί να ανταπεξέλθει μέσω της καινοτομίας.

Η ιδέα του Ελληνοκαναδού σκηνοθέτη, Παναγιώτη Γιαννίτσου, ξεκίνησε όταν στο χωριό του, στο Κιβέρι Αργολίδας, γνώρισε από κοντά τον Γιάννη Καρκαλάτο, έναν αγρότη ο οποίος μέσω του camp για μπάσκετ που έχει, δίνει μαθήματα σε τουλάχιστον 300 παιδιά για την αξία της εκτίμησης στον εαυτό τους. Συγκινημένος θέλησε να αφοσιωθεί στην ζωή του συγκεκριμένου άνδρα, ωστόσο, πολύ γρήγορα μέσα από τα παιδιά και τους νέους που συνομίλησε κατάλαβε πως υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα: επικρατεί μία αρνητική ατμόσφαιρα πως δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας με αποτέλεσμα πολλοί να προτιμούν την μετανάστευση. Έτσι, ο κ. Γιαννίτσος προσπάθησε να βρει ανθρώπους που παρά τις αντίξοες συνθήκες μπορούν μέσω καινοτόμων ιδεών να αναστήσουν την ελπίδα πως υπάρχει κάτι για τους νέους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιαννίτσος συνομίλησε με καταξιωμένους Έλληνες και μη σε πέντε χώρες και 10 πόλεις, αλλά και με ανθρώπους στην Ελλάδα όπως ο 15χρονος Κωνσταντίνος Παπαχρήστου από την Θεσσαλονίκη που έφτιαξε το πρώτο think tank για εφήβους. Ακόμη στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καραγκούνης,  ο Πύρρος Δήμας, Μαργαρίτης Σχοινάς, o Michael Dukakis ή o Noam Chomsky και πολλοί άλλοι.

Το φιλμ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε post-production στο Βανκούβερ κι αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο του 2018. Εχθές, έγινε η παρουσίαση του τρέιλερ, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.hellasnew-radio.com. Έως τώρα η παραγωγή έχει χρηματοδοτηθεί από όσους συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά και από άτομα που θέλησαν να βοηθήσουν κάνοντας κάποια δωρεά. Εάν θέλετε κι εσείς με κάποιο τρόπο να βοηθήσετε στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.freedombesieged.com και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε.

Ένα μικρό σχόλιο που θα θέλαμε να κάνουμε σαν HELLAS NEWS είναι ότι η προσπάθεια του κ. Γιαννίτσου αλλά και οποιουδήποτε προσπαθεί να δώσει ελπίδα ή να αναδείξει τα θετικά της χώρας μας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάει τα τελευταία χρόνια, είναι άξια συγχαρητηρίων και αξίζει πραγματικά την βοήθεια όλων μας, με οποιονδήποτε μέσο διαθέτει ο καθένας.