Νωρίτερα το απόγευμα ο Ερντογάν, συζήτησε με ανώτερους συμβούλους του, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, αμυντικές επενδύσεις και έργα αξίας 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξήγγειλε την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu

Η τουρκική λίρα έχει πάρει την κατιούσα, καθώς σήμερα κατακρημνίστηκε στο 5,2 έναντι του δολαρίου και άνω του 6 έναντι του ευρώ. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν εμποδίζει τα αμυντικά πρότζεκτ να «τρέχουν» κανονικά και, παρά τα όσα λέγονται, η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως δεν εμποδίζει ούτε τον ίδιο τον Ερντογάν από το να αφειδεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σήμερα, μετά τη συνομιλία μεταξύ Πομπέο – Τσαβούσογλου και την απόφαση για αποστολή τουρκική επιτροπής στις ΗΠΑ, συνομιλία δια τηλεφώνου είχαν και ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού και νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις. Σύμφωνα με στέλεχοςτου υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Daily Sabah, η συνομιλία δεν ήταν σύντομη και σε αυτήν εξετάστηκαν τα θέματα της κατάστασης στη Συρία και του οδικού χάρτη της περιοχής, η τρομοκρατία αλλά και τα αμυντικά θέματα. Σύμφωνα με αυτά, φαίνεται πως εκτός των S-400 και των F-35 οι εξαγγελλίες που έκανε ο «σουλτάνος» πριν λίγες μέρες, αναφορικά με το περίφημο «πρόγραμμα των 100 ημερών», περνούν και από αμερικανικό «κόσκινο».

Νωρίτερα το απόγευμα ο Ερντογάν, συζήτησε με ανώτερους συμβούλους του, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, αμυντικές επενδύσεις και έργα αξίας 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξήγγειλε την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Επί τάπητος φέρεται να τέθηκαν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο αναβάθμισης του τουρκικού ελικοπτέρου ATAK και νέα σχέδια για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν drones για επιχειρήσεις παρακολούθησης στο Αιγαίο. Παρά την παρατεταμένη διολίσθηση της λίρας και την αύξηση της απόδοσης των τουρκικών ομολόγων, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει ιδιαίτερα σε αμυντικά έργα, ειδικά με εγχώρια παραγωγή, την οποία έχει προσπαθήσει να αναπτύξει επί σειρά ετών.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με το Anadolu, έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.