Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών – Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

Ο αριθμός των νεκρών από τον τροπικό κυκλώνα Φλόρενς, ο οποίος πλήττει από χθες την Βόρεια Καρολίνα, αυξήθηκε από τους πέντε σε επτά, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις αρχές.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό (NBC 4 New York TV) οι αρχές της Κομητείας Καρτερέτ στην Βόρεια Καρολίνα, ανακοίνωσαν δύο νεκρούς σήμερα το πρωί, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από πέντε σε επτά.

«Περιμένουμε ότι θα βρέχει για μέρες», δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ. «Η προτεραιότητά μας είναι τώρα να μην διατρέξουν οι άνθρωποι άμεσο κίνδυνο», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η καταιγίδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, αν δεν σας έχει φθάσει, θα το κάνει», προειδοποίησε ο Κούπερ.

Την ίδια στιγμή πάνω από 1,7 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι, ενώ η θάλασσα κυριολεκτικά ανέβηκε στην ξηρά, μετατρέποντας πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα.

Συνοδευόμενο από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στην ξηρά κοντά στη Ράιτσβιλ Μπιτς (Βόρεια Καρολίνα) χθες Παρασκευή στις 07:15 (14:15 ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 150 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τους κυκλώνες (NHC). Η Νότια Καρολίνα επλήγη επίσης λίγο αργότερα.

Ο Φλόρενς εξασθένησε πάντως το απόγευμα και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας 100 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το δελτίο του NHC που μεταδόθηκε στις 23:00 (06:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως το εύρος του (560 χιλιόμετρα) και το γεγονός ότι προχωράει πολύ αργά -7 χλμ/ώρα- σε εδάφη στα οποία πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής ανησυχούν τις αρχές οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες.

Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

florence-hurricane1

Στο Νιου Μπερν της Βόρειας Καρολίνας, τα νερά πλημμύρισαν αυτή την πόλη των 30.000 κατοίκων που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκεί χρειάσθηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων για να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα την Παρασκευή το βράδυ στη Βόρεια Καρολίνα, που έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

florence-hurricane01_2

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές τοποθεσίες της ακτής του Ατλαντικού για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές «στην αρχή ή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας», ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.