Έκκληση Τουσκ να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ, επαίνεσε τα Σκόπια γιατί βρήκαν λύση στο ονοματολογικό με την Ελλάδα

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ψηφίσουν τον Οκτώβριο υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επαίνεσε τα Σκόπια γιατί βρήκαν λύση στο ονοματολογικό με την Ελλάδα.

«Οταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν τον Ιούνιο, δεσμεύτηκαν να φτάσουν σε μια “καθαρή και ουσιώδη” απόφαση τον Οκτώβριο για το αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία», τόνισε ο Τουσκ.

«Εξέφρασα ξεκάθαρα την άποψή μου τον Ιούνιο: η χώρα σας τα τελευταία δύο χρόνια έκανε ό,τι αναμενόταν ώστε η ΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση της Κομισιόν. Αυτό εξακολουθεί να είναι η άποψή μου. Εχετε κάνει τα πάντα», υπογράμμισε ο Τουσκ.

«Τα Σκόπια είναι το καλύτερο μέρος για να κάνω έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ: κάντε αυτό που σας αναλογεί», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Γιατί η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει ήδη αυτό που έπρεπε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πολιτική δέσμευση της χώρας στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.