Μακελειό στο Ελ Πάσο: Το Μεξικό καλεί τις ΗΠΑ να αλλάξουν το σύνταγμά τους

«Οι εποχές είναι καινούριες και πρωτόγνωρες, πρέπει πάντα να προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στη νέα πραγματικότητα» τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Λόπεζ Ομπραντόρ

Η μεξικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη μαζική δολοφονία πολιτών στο Ελ Πάσο του Τέξας το Σάββατο, σαν μια «πράξη τρομοκρατίας» κατά των Μεξικανών, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν γρήγορα για να αλλάξουν τους νόμους περί οπλοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως οι «τυφλοί» πυροβολισμοί ενός 21χρονου σε πολυκατάστημα του Ελ Πάσο, μερικά μίλια μακριά από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, άφησαν – μέχρι τώρα – 22 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες.

«Θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή στους νόμους τους, επειδή είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει, ατυχές και πολύ δυνατό για όλους μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Λόπεζ Ομπραντόρ. «Δεν αποκλείω την περίπτωση να αλλάξουν το σύνταγμα και τους νόμους τους. Οι εποχές είναι καινούριες και πρωτόγνωρες, πρέπει πάντα να προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στη νέα πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρτσέλο Εμπάρντ, κάλεσε τις ΗΠΑ να χαράξουν μια «σαφή και πειστική θέση εναντίον εγκλημάτων μίσους» και χαρακτήρισε την επίθεση στο Ελ Πάσο σαν «τρομοκρατική ενέργεια» κατά των Μεξικανών. «Το Μεξικό είναι εξοργισμένο» κατέληξε.