Θέμα νομιμότητας των καταθέσων δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis εγείρει αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο υπογράφει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Από το έγγραφο, που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», προκύπτει  ότι δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων είναι τα ίδια πρόσωπα που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο ως μάρτυρες στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη.
‘Οπως γράφει η εφημερίδα, δικαστικές πηγές με γνώση των θεμάτων έλεγαν ότι δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη.
Το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2019 υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους μάρτυρες. Όπως προκύπτει δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρεται σε «άκρως απόρρητον» έγγραφο των αμερικανικών αρχών, που περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις εισαγγελικές αρχές της χώρας για την υπόθεση της Novartis, με την αυστηρή προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθούν πουθενά. Ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας.
Σε αυτό, όπως αναφέρει η κ. Τουλουπάκη, «περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Νοβάρτις, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».
Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».
Αλλά και για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση“ προκύπτει ότι είχε επαφές με τις αμερικανικές αρχές, καθώς η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».
Οι αποκαλύψεις αυτές, που προέρχονται από την ίδια την εισαγγελέα Διαφθοράς, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν και μπήκαν σε καθεστώς προστασίας οι δύο από τους τρεις μάρτυρες που ενοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis. Οι καταθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν αρχικά, ενώ συνδέονται και με το αντικείμενο της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά εάν υπήρξε σκευωρία για την απόδοση των κατηγοριών στα πολιτικά πρόσωπα.