Πιθανώς ακατάλληλο για τους πολιτικά ορθούς

ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΝΙΟΤΗ, ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ;

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Γκέκας

Για  να μη  καυγαδίζουμε πότε είσαι η δεν είσαι νέος η γέρος, θα σας αναλύσω το θέμα αντικειμενικά, ρεαλιστικά, και σταράτα όπως κάνω παντα δηλαδή!

Πότε αρχίζει η «γεροντική  ηλικία»: Η ηλικία των γηρατειών αρχίζει αντικειμενικά και αμετάκλητα στα 65! Σας αρέσει δεν σας αρέσει η Old Age Security αρχίζει να πληρώνεται στα 65. «Οnly Age» = μεγάλη ηλικία.  Φυσικά, δε σημαίνει ότι θα πεθάνεις επειδή και μόνο παίρνεις γεροντική σύνταξη.  Άμα είσαι τυχερός μπορείς να ζήσεις αλλα 30 χρόνια, μέχρι τα 95, και να απολαύσεις τη ζωή σαν συνταξιούχος. Βέβαια επειδή οι άνθρωποι σήμερα ζουν πιο πολλά χρόνια σε σύγκριση με το παρελθόν, πολλά κράτη σπρώχνουν τη σύνταξη στα 67 οπότε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τα γηρατειά αρχίζουν στα 67.  Επειδή είμαι γενναιόδωρος με τους αναγνώστες μου σας δίνω αλλα τρία χρόνια ακόμα και στρογγυλοποιώ την ηλικία των γηρατειών στα 70. Τελεία και παύλα μετα τα 70 είσαι γέρος η γριά!

Τα γηρατειά δεν είναι μόνο ρυτίδες και ανησυχίες. Δεν αποτελούν  την αρχή μιας γενικευμένης κατηφορικής διαδρομής. Η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται, η εναπόθεση λίπους και η όραση μεταβάλλεται με προβλέψιμο, στερεότυπο τρόπο. Αλλα όμως συστήματα, η νόηση για παράδειγμα μεταβάλλονται ελάχιστα.  Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν δεν χρειάζονται εξαιρετική όραση ούτε ένα αψεγάδιαστο δέρμα για την έλξη συντρόφου. Χρειάζονται ωστόσο τον εγκέφαλό τους!

Οι περισσότεροι της τρίτης ηλικίας, ίσως επηρεασμένοι από τα παραπανίσια κιλά, και την έλλειψη ενέργειας, νομίζουν ότι η ζωή τους έχει πάρει την «κάτω βόλτα». Οι επιστήμονες όμως δεν συμφωνούν.  Επισημαίνουν ότι απολαμβάνουμε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες υγιούς διαβίωσης μετά το πέρας της αναπαραγωγικής μας ηλικίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, είμαστε σοφότεροι από τις εμπειρίες μας, και λειτουργούμε σαν φορείς πολιτισμού! παρέχουμε οικονομική και πνευματική στήριξη στους νεότερους, ενώ παράλληλα μεταλαμπαδεύουμε σε αυτούς τις γνώσεις μας και την κουλτούρα μας. Οι γέροι είναι χρήσιμοι! Μου θυμίζει κάποιον 60ρι που το καλοκαίρι στην Ελλάδα που μου είπε: «Ας είναι καλα η μανούλα μου (95 ετών!) γιατί απ τη σύνταξη της ζω!»  Τέλος λοιπόν! Να μην υποβαθμίζουμε την εβδόμη και τις υπόλοιπες δεκαετίας ως αρνητικά κεφάλαια της ζωής μας.

Πότε αρχίζει η «μέση ηλικία» Αν λάβουμε υπ όψιν ότι ο μέσος άνδρας ζει σκάρτα 80 χρόνια και η μέση γυναίκα περίπου 83 χρόνια το μισό της ζωής μας, η μέση ηλικία δηλαδή αρχίζει εκει κάπου στα 40 και κάτι. Αν πάρουμε τη πιο αισιόδοξη άποψη ότι σήμερα ζούμε 90 χρόνια (δεν είναι ακριβές! )τότε η μέση ηλικία αρχίζει γύρω στα 42.  Ένας  σαρανταδυάχρονος άνδρας, μπορεί να μην είναι πια νέος, είναι όμως χωρίς αμφιβολία μεσήλικας, και μπορεί να ευελπιστεί ότι θα ζήσει αλλα 38 χρόνια. Μεσήλικας λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος με ηλικία γύρω στα 40 με 45.

Μεγάλη σημασία, έχει η ψυχολογία των ανθρώπων σε αυτή τη φάση στην οποία ο άνθρωπος δεν είναι ούτε νέος αλλά ούτε γέρος. Συχνα δημιουργείται  συναισθηματική φόρτιση, που εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Οι γυναίκες, επηρεάζονται περισσότερο από αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση πάρα την ηλικία αυτή καθ εαυτή. Για τους άνδρες όμως η μέση ηλικία είναι ιδιαίτερα σκληρή. Αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη ψυχοσύνθεση τους,  γίνονται εγωιστές και παρορμητικοί. Πολλοί αρχίζουν να λυπούνται για τα λίγα χρόνια ζωής, που αισθάνονται ότι τους απομένουν. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ζωή τελειώνει και ίσως να μην έχουν κάνει ή να μην προλάβουν να κάνουν όσα ονειρεύονταν νέοι. Άλλους τους κυριαρχεί απογοήτευση για τα ελάχιστα επιτεύγματα τους, για τις επιλογές του παρελθόντος, και τα λάθη τους. Αμφισβητούν τον τρόπο ζωής τους και αναζητούν  μια δεύτερη ευκαιρία συνήθως με μια πολύ μικρότερη τους γυναίκα.  Όσοι αισθάνονται ότι με τις μέχρι τώρα επιλογές τους έχασαν παρά κέρδισαν, μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη ενδιαφέροντος για εργασία,  αλκοόλ και ίσως διαζύγιο.

Παρατηρείται επίσης και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε άνδρες αυτής της ηλικίας. Οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ευφυείς, άνδρες, καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ. Φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα προβλήματα κρίσης.  Χάνουν την ισορροπία τους, παραιτούνται από την ενεργό δράση, εξαφανίζονται από το προσκήνιο, γίνονται  ανασφαλείς.  Πολλοί απ αυτούς ανακάμπτουν και γίνονται παραγωγικοί και δραστήριοι, χωρίς την επιπολαιότητα της νιότης και δημιουργούν όταν ξεπεράσουν την κρίση.

Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας είναι μιας ζωτικής σημασίας, προνομιούχος, εκπαιδευμένη, έμπειρη τάξη «υπερ-παρόχων» πάνω στους οποίους βασιζόμαστε όλοι οι υπόλοιποι.  Οι μεσήλικες  δεν  αφιερώνουν πια χρόνο  στην αναπαραγωγή, η εμμηνόπαυση απελευθερώνει τις γυναίκες αλλα και τους συντρόφους τους από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις της ανατροφής παιδιών. Ο  ρόλος-κλειδί της μέσης ηλικίας είναι η παροχή πόρων, γνώσης, και πληροφοριών διότι ναι μεν κληρονομούμε ένα σημαντικό ποσό πληροφοριών μέσω των γονιδίων μας, αλλα μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα καθώς μεγαλώνουμε.

Ένα καλός τρόπος να αντιμετωπίσει ένας μεσήλικας «τη κρίση»  είναι να εστιάσει σε ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα, και να δώσει βάρος σε αξίες που κάνουν όμορφη τη ζωή του, παιδιά, οικογένεια, η επαγγελματική ζωή. Επίσης να αποφύγει βεβιασμένες κινήσεις, όπως η εγκατάλειψη της δουλειάς, της οικογένειας, ή συντρόφου του. Στο τόπο εργασίας ανά τον κόσμο βλέπουμε σήμερα ανθρώπους μέσης ηλικίας να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν νεότερα άτομα.  Οι μεσήλικες κάνουν περισσότερα, κερδίζουν περισσότερα, και κυβερνούν τον κόσμο.

Ποτέ τελειώνει η «νιότη» σου: Όταν υπάρχει μια ολόκληρη γενιά μπροστά από σένα, τότε παύεις να είσαι νέος και τη σκυτάλη της νιότης τη παίρνει η νέα γενιά. Αυτός ήταν ο κανόνας της νιότης πάντοτε. Παλιότερα που οι άνθρωποι παντρεύονταν και έκαναν παιδιά νεότεροι, κάθε 25 χρόνια είχαμε μια νέα γενιά οπότε η νιότη τέλειωνε κάπου γύρω στα 25 που το ζευγάρι αποκτούσε παιδιά. Τώρα που οι νέοι παντρεύονται αργότερα θεωρείται ότι η γενιά αλλάζει κάθε  30 χρόνια. Βέβαια δεν σημαίνει ότι γέρασες αν είσαι  31 χρονών, συνεχίζεις να είσαι νέος, αλλα έχεις ήδη καταναλώσει το 1/3 και της ζωή σου, δεν είσαι  όσο νέος ήσουν πριν. Τώρα  υπάρχει μια νεότερη γενιά από σένα!  Το καλό είναι ότι παρ ολο ότι «τελειώνει η νιότη σου» υπάρχει και η  δεύτερη νιότη μέχρι να αρχίσει η μέση ηλικία!

Τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού εκπίπτουν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νιότης μας και του σταδίου της αναπαραγωγής. Το λίπος, της νιότης αποτελεί αποθήκευση ενέργειας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που εναποτίθεται στο στήθος, μηρούς και γλουτούς η κάτω από το δέρμα όπου δίνει την εντύπωση λείας νεανικής εμφάνισης.

Γεννιόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε και χωρίς να είμαστε ικανοί να κάνουμε τίποτε.  Η κύρια οδός μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μεταφορά γνώσεων και πολιτισμού στους νέους είναι «οι μεγάλοι» που δείχνουν και λένε στα παιδιά και στους νεαρούς ενηλίκους τι να κάνουν.  Παίρνει πολύ καιρό στον άνθρωπο να μεγαλώσει, αλλα ζούμε πολύ περισσότερο από αλλα ζώα. Η προϊστορική ζωή μας ήταν βίαιη και μικρής διάρκειας, πολύ λίγοι από τους προγόνους μας έφταναν ως την ηλικία των 45 ετών.

Συμπερασματικά, η θεώρηση της νεότητας έχει αλλάξει σημαντικά. Πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως μεσήλικες μετα τα 50  η και μετα τα 60! Οι σημερινοί άνθρωποι «αισθάνονται νέοι», και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ηλικιωμένους.  Άλλοι εκτιμούν  πως η ηλικία είναι πρωτίστως πνευματική κατάσταση και όχι  όταν κανείς έχει περάσει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς η μέση ηλικία επεκτείνεται ολοένα και πιο πολύ ενώ η αρχή των γηρατειών καθυστερεί!  Οι πολλοί  εκτιμούν ότι  αρχίζουν να γερνούν μετά τα 70 και νοιώθουν  ευχαριστημένοι με τα προτερήματα της ηλικιακής τους ομάδας: Αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φοβούνται λιγότερο να κάνουν λάθη,  έχουν  μεγαλύτερη εμπειρία και οικονομικούς πόρους. Καλα μου το λέγε μια σοφή γριά «Η δύναμη του γέρου είναι τα λεφτά του»

Στην άλλη έκδοση τα σπουδαία