Στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο με τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στο Τόκιο στις 23 Ιουλίου και θα διεξαχθούν οριστικά χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.
Μετά από πολλές εβδομάδες όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι (ιαπωνική κυβέρνηση, Οργανωτική Επιτροπή και ΔΟΕ) απέφευγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, αφήνοντας όμως ελπίδες για την παρουσία θεατών, χθες ήρθαν οι οριστικές ανακοινώσεις που απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.
Η Ιαπωνία ανήκει κι αυτή στις χώρες που ενώ είχε φανεί ότι είχαν καταφέρει να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, από τον περασμένο Απρίλιο είδε τα κρούσματα να έχουν και πάλι αυξητικές τάσεις και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να κυριαρχεί.
Όλα αυτά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης που είχε και θέσει θέμα για τη μη διεξαγωγή των Αγώνων, ωστόσο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ήταν κατηγορηματικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά για το θέμα των θεατών θα αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα.»
Κι αυτή ακριβώς τη γραμμή τηρούσε ευλαβικά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με τα κορυφαία στελέχη της (Τζον Κόουτς, Ντικ Πάουντ) να επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά «δε θα υπάρξει δεύτερη αναβολή των Αγώνων του Τόκιο».
Ωστόσο δεν υπήρχε η ίδια κατηγορηματική τοποθέτηση από κανέναν όσον αφορά την παρουσία θεατών στις κερκίδες. Το μόνο που είχε ξεκαθαρίσει ήταν το ότι δε θα επιτραπεί η είσοδος ξένων φιλάθλων στη χώρα και στις 28 Απριλίου 2021 η Οργανωτική Επιτροπή με επίσημη ανακοίνωση της τόνισε ότι: ««Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας και το στάτους που υπάρχει με τα κρούσματα στην Ιαπωνία, συμφωνήσαμε πως την απόφαση για την παρουσία των θεατών στους Αγώνες να την πάρουμε τον Ιούνιο».