Μια πολύ τιμητική αναγνώριση αποτέλεσε η επιλογή από τον ΟΗΕ της προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθηνάς Κρητικού, προκειμένου  να συμμετάσχει στην 14η Σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών Μερών στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Η Σύνοδος συνήλθε στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, από την 15η έως και την 17η Ιουνίου 2021.

Η συμμετοχή του Σ.Κ.Ε.Π. τέλεσε υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ενότητα Roundtable 3, με άξονα το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η Αθηνά Κρητικού και ακόμη τέσσερεις διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές που επελέγησαν μεταξύ υποψηφίων προερχομένων από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, τοποθετήθηκαν πάνω στις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία σχετικά με τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η κα Κρητικού, ανέφερε: «Για τα άτομα με αναπηρία, η καραντίνα δεν ξεκίνησε με τον COVID-19. Η απομόνωση και ο αποκλεισμός προϋπήρχαν της πανδημίας. Ξαφνικά, λόγω αυτής της άνευ προηγουμένου πραγματικότητας, ολόκληρος ο κόσμος βρέθηκε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Όλοι οι άνθρωποι αισθάνθηκαν και συνειδητοποίησαν τις επιπτώσεις της απομόνωσης και της μοναξιάς.  Για αυτό τον λόγο, σήμερα διακρίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για συστηματικές και στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο σχολικό πλαίσιο, με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας των μαθητών/τριών ως προς την αναπηρία, που θα μας οδηγήσει σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.»

Επιπλέον, η κα Κρητικού τόνισε ότι, η άγνοια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που δεν αλλάζουν σε μια μέρα, ούτε από έναν άνθρωπο. Αυτή η ριζική αναδιαμόρφωση των αντιλήψεων σχετικά με την αναπηρία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση. Το σχολείο οφείλει να λειτουργεί ως αντίβαρο στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία, προσφέροντας χώρο στη σκέψη, την ενσυναίσθηση, τον διάλογο και ενθαρρύνοντας την εξέλιξη ενός νέου κώδικα επικοινωνίας βασισμένου στην κατανόηση, την αποδοχή και τον σεβασμό. Τον σημαντικότερο ρόλο στην ενταξιακή εκπαίδευση πρέπει να διαδραματίζει το κράτος, αναπτύσσοντας και θεσμοθετώντας συστηματικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης & εξοικείωσης με την αναπηρία στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, για όλους τους μαθητές/τριες, σε όλη την επικράτεια.

Η επιλογή της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. κας Κρητικού να μιλήσει στο βήμα του ΟΗΕ αποτελεί σημαντική αναγνώριση του έργου του Συνδέσμου που έχει πολυετή εμπειρία στη δημιουργία και υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία, στηρίζοντας ενεργά τη διαδικασία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα προγράμματα του τελούν υπό την έγκριση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και έχουν ενταχθεί στα case studies καλών πρακτικών που έχουν αναδείξει η UNESCO και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανάπτυξη στην Ειδική Αγωγή και την Ενταξιακή Εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.skep.gr και skep@skep.gr