Δώδεκα χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν σήμερα τους τίτλους τέλους στην δωδεκαετή κρίση βγάζοντας την Ελλάδα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Eurogroup, «αποκαθίστανται πλέον οι συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010» καθώς η χάραξη και άσκηση της οικονομικής πολιτικής περνά αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα . «Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, κλείνει ένας επώδυνος κύκλος και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Η σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης φέρνει παράλληλα πιο κοντά τον επόμενο στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Ο στόχος αυτός μοιάζει πλέον απόλυτα εφικτός καθώς η απόφαση του Eurogroup στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. Άλλωστε στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αποδίδουν τα εύσημα στην Αθήνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επικροτούν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και εκτιμούν ότι η πορεία μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί παρά τις διεθνείς αναταράξεις και τα προβλήματα που συσσωρεύει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Για σημαντική εθνική επιτυχία κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την απόφαση του Eurogroup να βάλει τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε.”

Όπως αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, «το Eurogroup χαιρέτισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της έβδομης δόσης των μέτρων περιορισμού του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.