Καλοί μου αναγνώστες, ζήτησα από τον Εμπορικό μας Ακόλουθο Καναδά να κάνουμε μια ενημερωτική συζήτηση για τα εξαγωγικά Ελληνικά προϊόντα, και ειδικά τα κρασιά, και πραγματικά εντυπωσιάστηκα ότι με κάποιες ελάχιστες κινήσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ τις εξαγωγές της Ελλάδας μας ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εμείς οι περήφανοι Έλληνες και Ελληνίδες. Πάμε λοιπόν.
Όλοι γνωρίζουμε το LCBO. Είναι το μονοπώλιο του Oντάριο για όλα τα οινοπνευματώδη είδη, επομένως οποιαδήποτε εισαγωγή η εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών στο Οντάριο, πρέπει να γίνει μέσω του LCBO. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε αποστολή στελεχών του στην Ελλάδα. θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
Τα καταστήματα του LCBO είναι παντού. Έχει πάνω από 680 και υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 400 που αγοράζουν από αυτό. Με τζίρο 7,2 δισ. CAD, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους φόρους, είναι μάλλον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως. Σίγουρα είναι μία πολύ σημαντική πηγή εσόδων για το Οντάριο. Έχει προϊόντα από 87 χώρες. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Αυτονόητα, λοιπόν, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα ελληνικά κρασιά στο Oντάριο πρέπει να αναπτύξουμε την συνεργασία μας με το LCBO. Μετά από πολλές επαφές, κατά τον τελευταίο χρόνο, συμφωνήσαμε να οργανώσουμε επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Από το πρόγραμμα που είδαμε, φαίνεται ότι ήταν μία απαιτητική προσπάθεια. Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς οργανώθηκε η επίσκεψη;
Για να πετύχει μια τέτοια επίσκεψη απαιτείται ομαδική προσπάθεια. Είναι απαραίτητο να συνεργασθούν στην οργάνωσή της οι φορείς που έχουν αποφασιστική σχέση με το ελληνικό κρασί. Ως Εμπορικό Γραφείο της Ελλάδας στο Τορόντο, συνεργασθήκαμε με το Enterprise Greece και το Wines of Greece για την συγκεκριμένη δράση. Έχει σημασία ότι αυτή είναι η πρώτη δράση, εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία δεν χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά αποκλειστικά από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες οινοποιούς που συμμετείχαν. Το Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και χρηματοδότησε μέρος της δράσης. Το Wines of Greece ή αλλοιώς Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, είναι ο ελληνικός φορέας για το αμπέλι και τον οίνο και συνενώνει όσους ασχολούνται με την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τους, τόσο ιδιωτικές όσο και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καθώς και άλλους κλαδικούς οινικούς φορείς. Εξασφάλισε τη συμμετοχή των οινοποιείων που ενδιαφέρονται για την καναδική αγορά οι οποίοι συνέβαλαν στην κάλυψη του κόστους. Επομένως, είχαμε αγαστή συνεργασία των κατ’ εξοχήν αρμοδίων φορέων.
Πώς έγινε η επιλογή των οινοποιείων που συμμετείχαν;
Προσκλήθηκαν όλα τα ελληνικά οινοποιεία και εμείς από τη μεριά μας ενημερώσαμε τις εδώ εισαγωγικές εταιρείες που ονομάζονται agents, ώστε να στείλουν εκπροσώπους τους στις εκδηλώσεις που οργανώσαμε. Άλλωστε, μπορεί το LCBO να αναλαμβάνει την εισαγωγή, αποθήκευση και πώληση μέσω των καταστημάτων, όμως ο ρόλος των agents είναι πάρα πολύ σημαντικός. Αφ’ ενός το κρασί χρειάζεται να επιλεγεί για να μπει στο LCBO και μετά να γίνουν ενέργειες προώθησης, ώστε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Εξάλλου, οι agents είναι αυτοί που προωθούν το προϊόν σε εστιατόρια ή άλλα παράλληλα κανάλια διανομής. Η επιλογή του κατάλληλου agent είναι καθοριστική για την πορεία ενός κρασιού στην συνέχεια.
Για να φτιάξουμε το πρόγραμμα της επίσκεψης που διήρκησε από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου, το LCBO προσδιόρισε τις οινοπαραγωγούς περιοχές που ήθελε να επισκεφθεί κι εμείς προσαρμοσθήκαμε στις απαιτήσεις του. Οργανώσαμε 9 γευσιγνωσίες καθώς και επισκέψεις σε οινοποιεία, όπου συνολικά συμμετείχαν 76 ελληνικά οινοποιεία και έγινε γευστική δοκιμή πάνω από 310 κρασιών με απολύτως επαγγελματικές συνθήκες.
Επισκεφθήκαμε την Νεμέα, Μαντινεία, Τρίπολη, Νάουσα, Νυμφαίο, Αμύνταιο και Σαντορίνη, και οργανώσαμε γευσιγνωσίες με τα τοπικά οινοποιεία. Για τα κρασιά των υπολοίπων περιοχών, οι γευσιγνωσίες έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα, μάλιστα, ξεκίνησε με μια μέρα εντατικής εισαγωγής στην παραγωγή οίνου στην Ελλάδα και την ιστορία της χώρας μας σε αυτό τον τομέα. Έτσι όταν ξεκινήσαμε τις γευστικές δοκιμές, οι εκπρόσωποι του LCBO ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές ελληνικές ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους. Στην πράξη, δείξαμε στο LCBO, πάντοτε σε συμφωνία μαζί του, κρασιά από όλο τον ελληνικό αμπελώνα, και όχι μόνο από τις περιοχές που αρχικά είχε προσδιορίσει. Και πάλι, υπάρχουν πολύ περισσότερα που δεν χώρεσαν στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα έχει πλέον πάνω από 360 οινοποιεία και 300 γηγενείς ποικιλίες οίνων. Συνεχώς προστίθενται νέα οινοποιεία και αναβιώνουν και άλλες αρχαίες ποικιλίες. Η χώρα μας είναι μία εξαιρετική περίπτωση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Επομένως, η επίσκεψη στην Ελλάδα αποσκοπούσε στην καλύτερη γνωριμία με την χώρα; Σίγουρα οι εκπρόσωποι του LCBO δοκιμάζουν κρασιά από όλο τον κόσμο κάθε μέρα στο Τορόντο. Δεν μπορούσαν να σταλούν δείγματα στο Τορόντο και να γίνει γευστική δοκιμή εδώ;
Ασφαλώς και θα μπορούσε να γίνει αυτό αλλά σημασία έχει να αλλάξει συνολικά η αντίληψη για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με αναλόγως μικρή παραγωγή σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν είναι αυτονόητο ότι ο Καναδός ειδικός ή καταναλωτής γνωρίζει την ελληνική οινοπαραγωγή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. θέλαμε οι Καναδοί φίλοι μας να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από κάθε ετικέτα, να δουν από κοντά το πάθος τους, να δουν τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες δημιουργούνται αυτά τα κρασιά, καθώς και τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες για να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους. Αυτό ακριβώς κάναμε μέσα από ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα.
Θεωρείτε ότι η δράση πέτυχε τον στόχο της;
Ναι, σίγουρα. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική για όλους. Ως λαός έχουμε ένα τρομερό πάθος που δεν το συνειδητοποιούμε γιατί το θεωρούμε δεδομένο, αλλά αυτό γίνεται αισθητό όταν έρθουμε επαφή σε επαφή ιδίως με ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός της απαράμιλλης ελληνικής φιλοξενίας και του πάθους των ανθρώπων προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία. Οι ίδιοι οι Καναδοί είπαν ότι ήταν η πιο καλά οργανωμένη αντίστοιχη επίσκεψη που έχουν κάνει στο εξωτερικό. Ο επαγγελματισμός όλων ήταν εντυπωσιακός.
Τι είναι αυτό που άλλαξε ως προς το πώς αντιλαμβάνονταν οι Καναδοί το ελληνικό κρασί;
H αντίληψη που υπήρχε, όπως και σε άλλες χώρες, ακόμη και μεταξύ ομογενών μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φθηνού κρασιού, χωρίς αξιόλογες απαιτήσεις, το οποίο πωλείται συνήθως χύμα. Τα ελληνικά οινοποιεία τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κάνει τεράστια άλματα. H ελληνική παραγωγή και οινοποίηση δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλες χώρες. Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά κρασιά που προσφέρουν τρομερή ποιότητα σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Και αυτό συμβαίνει τόσο στην εισαγωγική κατηγορία όσο και στη μέση και ανώτερη. Τους αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασισθεί στον τεράστιο αριθμό γηγενών ποικιλιών ή ακόμη και σε ξένες ποικιλίες που αποδίδουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα, χάρις στο ευεργετικό μικροκλίμα και τις ιδιότητες του εδάφους. Ένα ποιοτικό ελληνικό κρασί μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση από τα ανταγωνιστικά του και συνήθως σε χαμηλότερη τιμή. Συνεχώς ακούγαμε από τους φιλοξενουμένους μας τις φράσεις “great value”, “good value for money”, “great wine”. Οι Έλληνες οινοποιοί σπούδασαν την τέχνη του κρασιού στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, συνήθως στην Γαλλία και στις ΗΠΑ, και έφεραν στην Ελλάδα την απαραίτητη τεχνογνωσία με την οποία αναγέννησαν κυριολεκτικά το ελληνικό κρασί. Πλέον, η νέα γενιά και τα παιδιά τους είναι αυτή που θα φέρει το ελληνικό κρασί σε ακόμη καλύτερη θέση. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από την επίσκεψη.

Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι το Οντάριο απορροφά σημαντικά χαμηλότερη αξία ελληνικών οίνων από ό,τι το Κεμπέκ. Μπορεί να αλλάξει αυτό;
Σωστά επισημαίνετε το πρόβλημα. Αυτό ακριβώς επισημάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα λέγοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για το LCBO. Οι πωλήσεις μας στο Οντάριο δεν υπάρχει κανείς λόγος να υστερούν, άρα πρέπει να δουλέψουμε για να τις αυξήσουμε. Με εξαίρεση το κατάστημα του LCBO στο Danforth, τα ελληνικά κρασιά έχουν μικρή παρουσία στα υπόλοιπα καταστήματά του. Ωστόσο αυτό που βλέπει ο καταναλωτής είναι μόνο ένα από τα κανάλια μέσα τα οποία πωλεί to LCBO. Πέρα από αυτό που ονομάζει general listing, προωθεί προϊόντα μέσα από σειρές που ονομάζει vintages όπως και από το destination collection, καθώς και μέσω του online καταστήματος. Επομένως συζητούμε με το LCBO πώς θα αυξήσουμε τον αριθμό των ελληνικών κρασιών μέσα από όλα αυτά τα κανάλια που έχει και όχι μόνο μέσω αυτών που ο επισκέπτης βλέπει στο μικρό ράφι που σήμερα αντιστοιχεί στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμη και αν ένα κατάστημα δεν έχει το κρασί που θέλουμε, αυτό μπορεί να αγορασθεί από οπουδήποτε online. Επομένως το τι έχει ένα συγκεκριμένο κατάστημα δεν είναι εμπόδιο για να αγοράσουμε το κρασί που μας αρέσει.
Προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Τι προοπτικές βλέπετε για το ελληνικό κρασί στο Οντάριο και κατ’ επέκταση στον Καναδά;
Όντως έγιναν σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό έμειναν αποσπασματικές. Κάναμε δράσεις μεμονωμένες, για μια δυο εβδομάδες το χρόνο χωρίς συνέχεια. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν Greek Wine Ambassador, ο οποίος θα εκπροσωπεί το ελληνικό κρασί όλο το χρόνο τόσο προς τον LCBO, όσο και προς τους καταναλωτές. Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητο να συνεργασθούν τα ελληνικά οινοποιεία όσο και οι agents / εισαγωγείς. Ως χώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να σπαταλήσουμε χρήματα, ούτε έχουμε τεράστιους προϋπολογισμούς. Πρέπει τα χρήματα που θα επενδύσει ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός να συνδυασθούν με όσα κονδύλια προέρχονται από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επί πλέον, πρέπει οι δράσεις από ελληνικές πηγές να καλύψουν τα κενά ή τους περιορισμούς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο Καναδάς είναι ήδη η 3η καλύτερη αγορά για τους ελληνικούς οίνους αλλά οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Το παράδειγμά μας πρέπει να είναι η Πορτογαλία που κάνει στον Καναδά πολλαπλάσιες πωλήσεις από τις δικές μας. Είμαι αισιόδοξος ότι συντονισμένα μπορούμε να πάμε πολύ ψηλότερα.
Και ποιος θα είναι ο ρόλος των ελληνικών εστιατορίων σε αυτή την προσπάθεια;
Κατ’ αρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε μεταξύ εστιατορίων που προσφέρουν ελληνική κουζίνα, εστιατορίων με διεθνή κουζίνα, όπως μεσογειακή, και των υπολοίπων που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός και μπορεί να ανήκουν σε Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό όταν πηγαίνεις σε εστιατόριο, με ελληνικό όνομα, που προσφέρει ελληνική κουζίνα, να σου σερβίρουν ελληνικό νερό και κρασί. Στο ελληνικό εστιατόριο έρχεται για αυτά που προσφέρει η Ελλάδα και όχι άλλη χώρα. Ο πελάτης ψάχνει την αυθεντική ελληνική εμπειρία.
Θεωρώ πως ό,τι ισχύει για το LCBO, ισχύει και για τα ελληνικά εστιατόρια. Κάποιος που σερβίρει ελληνικά φαγητά μπορεί να έχει ως πηγή έμπνευσης τις εξελίξεις και νέες τάσεις στην Ελλάδα. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα δημιουργείται μία νέα κατηγορία εστιατορίων που βασίζεται αποκλειστικά σε ελληνικές πρώτες ύλες και μεταμορφώνει τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με πρωτοποριακές ιδέες και άψογη τεχνική και παρουσίαση. Ο καιρός που η Ελλάδα παρήγαγε μόνο χύμα κρασί δεν υπάρχει πλέον. Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες εστιατόρια και wine bars με καταπληκτικά ελληνικά κρασιά. Ο διεθνής ανταγωνισμός και την γαστρονομία είναι τεράστιος αλλά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Είμαστε καλύτεροι γιατί έχουμε τεράστια παράδοση, εξαιρετικές πρώτες ύλες και ανθρώπους με θέληση να πάνε μπροστά και να κάνουν την διαφορά.

Μπορεί να βασισθεί το ελληνικό κρασί στον Καναδά μόνο στα ελληνικά εστιατόρια;
Τα ελληνικά εστιατόρια σίγουρα είναι ο βασικός κορμός της προσπάθειας. Ωστόσο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη το Λονδίνο το Παρίσι, την Φρανκφούρτη ή το Τόκυο, στόχος είναι και τα μη ελληνικά εστιατόρια να εντάξουν ποιοτικές ελληνικές ετικέτες στους καταλόγους τους. Αν προσεγγίσουμε δημιουργία την ευρεία αγορά της κάθε χώρας, τότε ευνοούμε και τα ελληνικά εστιατόρια γιατί γίνονται πιο δημοφιλή.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της ομογένειας σε αυτή την προσπάθεια;
Στο Oντάριο υπάρχουν πάνω από 150.000 Έλληνες ομογενείς. Είναι σαφές ότι ακόμη και ένα μπουκάλι κρασί αν αγόραζε ο καθένας μια φορά το χρόνο, με την ευκαιρία κάποιας γιορτής, θα είχαμε μια σημαντική αύξηση εξαγωγών. Όλοι έχουν τεράστια αγάπη για την πατρίδα. Γιατί να μην την δείξουμε αγοράζοντας περισσότερα ελληνικά προϊόντα; Όχι μόνο γιατί είναι ελληνικά, αλλά γιατί είναι καλύτερα σε τιμή και ποιότητα. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε προσπάθειες ώστε να δούμε πώς θα συνεργαστούμε με τους κύριους ομογενειακούς φορείς. Ιδίως το κρασί θεωρώ ότι προσφέρεται, γιατί μπορεί εύκολα ναι είναι ένα πολύ ωραίο δώρο είτε ως ένα μπουκάλι μόνο του, είτε σε ένα καλαίσθητο κουτί με 3 ή 6 μπουκάλια, είτε μαζί με εκλεκτά τρόφιμα από την Ελλάδα.
Ως λαός πρέπει να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές μας. Αν μία χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, προσελκύει 33 εκατομμύρια επισκέπτες και είναι το 2022 ο πιο καυτός τουριστικός προορισμός, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά θετικά στοιχεία που μας πηγαίνουν μπροστά. Οι άλλοι έχουν να ζηλέψουν από εμάς και όχι το ανάποδο. Η Ελλάδα του 2022 είναι μία ευρωπαϊκή χώρα με εξαιρετικές υποδομές σε πολλά επίπεδα, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, και δεν έχει καμμία σχέση με την παλιά Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση, ας την αφήσουμε για άλλη φορά και ας εστιάσουμε στο πώς θα φέρουμε περισσότερα ελληνικά κρασιά στον Καναδά.





