Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για να του θέσει ερωτήσεις σε κλειστή συνεδρίαση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη τον γνωστό βουλευτή Σεργκέι Μιρόνοφ.
Είναι σχεδόν άγνωστο για την Κρατική Δούμα να καλεί έναν υπουργό Άμυνας να λογοδοτήσει για τον εαυτό του. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν επικριθεί ανοιχτά από στρατιωτικούς σχολιαστές αυτή την εβδομάδα, αφού έχασαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της περιοχής του Χαρκόβου της Ουκρανίας έπειτα από την αστραπιαία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο Μιρόνοφ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αρχηγός του μικρού φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», φέρεται να είπε ότι το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του επιμελητηρίου θα συζητήσει το θέμα την Δευτέρα.
Ο Μιρόνοφ σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter έγραψε ότι το κόμμα του πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίασης με τη συμμετοχή του Σοϊγκού «όπου οι βουλευτές θα μπορούν να μιλήσουν μαζί του κεκλεισμένων των θυρών και να του θέσουν όλες τις ερωτήσεις που ενδιαφέρουν εμάς και τους πολίτες».
Ανεπάρκεια των υπηρεσιών Πληροφοριών, τύφλωση της ιεραρχίας, ανικανότητα της στρατιωτικής μηχανής να προβλέψει προβλέψιμα γεγονότα: είναι προφανές ότι η Ρωσία αιφνιδιάστηκε από την ουκρανική αντεπίθεση.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, οι δυνάμεις του Κιέβου ανέκτησαν την πρωτοβουλία σε έναν πόλεμο που έμοιαζε καθηλωμένος σε μία γραμμή μετώπου σχεδόν αμετακίνητη από την αρχή του καλοκαιριού. Σήμερα, έχουν ανακαταλάβει πολλές πόλεις και εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το γεγονός ότι η Μόσχα δεν το είδε να έρχεται «συνιστά κολοσσιαία αποτυχία των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών», δηλώνει ο Michael Kofman, του αμερικανικού ινστιτούτου CNA. «Απέτυχαν τελείως».
«Η Ρωσία δεν μπόρεσε να προβλέψει», σύμφωνα με τον Pierre Grasser, ιστορικό των Διεθνών Σχέσεων και ερευνητή του κέντρου Sirice στο Παρίσι.
Οπως και πολλοί άλλοι, αναφέρεται στην διαχείριση που έκαναν οι Ουκρανοί αναγγέλλοντας την αντεπίθεση στον νότο πριν εξαπολύσουν μια μεγαλύτερη ακόμη αντεπίθεση στην βορειοανατολική Ουκρανία.
«Μικρές ενδείξεις θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν προειδοποιήσει την Μόσχα», λέει, ακόμη περισσότερο που η Ουκρανία «φαίνεται ότι βολιδοσκοπούσε την γραμμή του μετώπου καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου» με μικρής κλίμακας επιχειρήσεις.
Η λειτουργία του στοιχείου του αιφνιδιασμού είναι ακόμη περισσότερο απροσδόκητη την στιγμή που η σύρραξη αυτή είναι αντικείμενο καταγραφής με εικόνες δορυφόρων και με πληθώρα πληροφοριών από το πεδίο της μάχης να είναι διαθέσιμες στην δημόσια σφαίρα – αυτό που οι κατάσκοποι αποκαλούν «ανοικτές πηγές». Καμία μεγάλης κλίμακας κίνηση στρατευμάτων ή δυνάμεων πυροβολικού δεν θα πρέπει να διαφεύγει υπό τις συνθήκες αυτές του εχθρικού στρατοπέδου.
Ο Rob Lee, του Foreign Policy Research Institute (FPRI) της Φιλαδέλφειας, αποκαλύπτει ότι ορισμένα ρωσικά κανάλια στο Telegram έκαναν αναφορές σε συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Χάρκιβ εδώ και έναν μήνα.
«Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ρωσικού στρατού είναι οι αργοί ρυθμοί απόκρισης στις εξελίξεις επί του πεδίου των μαχών», λέει Rob Lee.
Ομηρος ακόμη της σοβιετικής κουλτούρας, ο ρωσικός στρατός «είναι υπερβολικά συγκεντρωτικός, αλλά λαμβάνει επίσης κακές αποφάσεις – μέχρι δηλαδή του σημείου να μην παίρνει καμία απόφαση».
Η παταγώδης ήττα της απόπειρας της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο τον Μάρτιο είχε ήδη ρίξει φως στις αδυναμίες του στρατού που είχε θεωρηθεί ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.