Με την ευκαιρία της Εθνικής μας Εορτής και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στον Ελληνισμό του Καναδά.

Φέτος γιορτάζουμε πάνω από δύο αιώνες ανεξαρτησίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.  Ήδη δύο αιώνες μετά την Επανάσταση του 1821, o άσβεστος πόθος για ελευθερία που μας εμφύσησαν οι αγωνιστές της, η αγάπη τους για την πατρίδα και η απαράμιλλη αυτοθυσία τους, αποτελούν την πυξίδα μας σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από εντάσεις. Η Ελλάδα, ισχυρή και ακλόνητη στα ιδεώδη της και στην προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην δοκιμαζόμενη ξανά Ευρώπη και την ακόμα ευάλωτη Ανατολική Μεσόγειο.

Το 1821, οι Έλληνες της διασποράς βοήθησαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την Ελληνική επανάσταση και προσέφεραν τη ζωή τους για να γίνει πραγματικότητα το άπιαστο μέχρι τότε όνειρο της ελευθερίας, που σιγόκαιγε στις καρδιές όλων ανεξαρτήτως των Ελλήνων.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μαρτυρική σήμερα Οδησσό που φιλοξένησε τη Φιλική Εταιρεία, τη Χάρτα του Ρήγα, την Ελληνική διανόηση στη Βλαχία, τη Μασσαλία, τη Βιέννη, την Τεργέστη και άλλα τότε μεγάλα κέντρα, τους καλούς εμπόρους, πατριώτες και χριστιανούς που θυσίασαν τα πάντα για την Ελλάδα.

Το μήνυμα της ελευθερίας ίσως είναι ακόμα πιο ηχηρό σήμερα, που γιορτάζουμε, με τον πιο σεμνό τρόπο την Εθνική μας γιορτή, από σεβασμό στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η Ουκρανία δοκιμάζεται, τα μέρη αυτά που φιλοξενούν πολλές δεκάδες χιλιάδων Ελληνικής καταγωγής κατοίκων, οι πόλεις με τα Ελληνικά ονόματα που καταγράφουν τόσους αιώνες παρουσίας σ’ αυτή τη γωνιά της γης και τα θύματα που ήδη θρηνούμε, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν όλους εμάς, το Ελληνικό έθνος, να είμαστε σε εγρήγορση για την προστασία του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας, που ουδέποτε υπήρξε δεδομένο και ουδέποτε παραδόθηκε δωρεάν.

Η διαρκής θωράκιση της ελευθερίας μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελλάδας από την απαρχή του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και ασφαλώς μέχρι σήμερα. Σύσσωμο το Ελληνικό έθνος έχει ιστορικά αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με σθένος και ηρωισμό τις επιβουλές ενάντια στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία του.

Εύχομαι, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, το μήνυμα της Ελλάδας για ελευθερία να φθάσει στους λαούς που δοκιμάζονται, ως ισχυρό μήνυμα ελπίδας για έναν κόσμο ειρηνικό που σέβεται τις πανανθρώπινες αξίες, τα ιδεώδη και το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς, φίλοι και σύμμαχοι, συμπληρώνουν φέτος 80 έτη διπλωματικών σχέσεων. Συνοδοιπόροι στις δύσκολες στιγμές της κοινής μας ιστορίας προασπίζουμε την ειρήνη και αριστεία, στις δύο μας χώρες και διεθνώς.  Η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη.

 

Ζήτω η Ελλάδα

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω η 25η Μαρτίου

Ζήτω η Ελλάδα και ο Καναδάς