Μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένοντας μακριά από τον πηχη της αυτοδυναμίας, εξασφαλίζει η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Metron που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφεται στο 35,8% στην εκτίμηση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 15%. Στην πρόθεση ψήφου , η διαφορά καταγράφηκε στις 8,4 μονάδες, με τη ΝΔ να έχει διαγράψει τις απώλειες που είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Μεγάλη είναι η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προηγείται με 19 μονάδες για ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν συγκεντρώνει ούτε το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, μένοντας στο 16% στο συγκεκριμένο ερώτημα. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 8% ως ο καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη στις εκλογές – σε μία από τις ιστορικά υψηλότερες «παραστάσεις νίκης» που έχει καταγράψει η Μetron Analysis, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%.
Οι επτά στους 10 δέκα πολίτες αναφέρουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας κάποιες από τις πτυχές της κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία σε όλη την Ευρώπη – δηλαδή την οικονομία, την ακρίβεια,και την ενέργεια.
Η κυβέρνηση βαθμολογείται θετικά στον τουρισμό, στα αμυντικά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ενώ δεν πείθει στα εργασιακά, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του πληθωρισμού και της διαφθοράς
Το 30% εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.