Ένα επεισόδιο έξω από το σινέ «Αβάνα» στο Νέο Ψυχικό, το πρωί της Πέμπτης (19/1) φέρεται να ήταν η αφορμή που οδήγησε στην εισβολή εξωσχολικών στο Κολλέγιο Αθηνών το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Ειδικότερα, εξωσχολικοί – ενδεχομένως συμμορία στην οποία συμμετέχουν και νεαροί Αλβανοί, όπως ανέφεραν κάποιοι γονείς στις καταγγελίες τους – περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις μαθητή ο οποίος σώθηκε με την παρέμβαση φίλων του. Μετά το περιστατικό κάποιοι από τη συμμορία, θέλησαν να δώσουν συνέχεια επιλέγοντας να βρουν τον εν λόγω μαθητή στο σχολείο του. Έτσι, λίγο μετά τις 13:00 φέρεται να εισέβαλαν στο Κολλέγιο Αθηνών με αιχμηρά αντικείμενα προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυο εισβολείς, είχαν προειδοποιήσει τον μαθητή ότι τον ψάχνουν και πως θα έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να τον εντοπίσουν, απειλώντας τον πως εάν δεν παρουσιαστεί μπροστά τους για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τότε θα πήγαιναν στο σχολείο του για να τον βρουν.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, οι δυο οπλισμένοι νεαροί μπήκαν από την μπροστινή είσοδο αιφνιδιάζοντας τους φύλακες ενώ σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει η Διοίκηση του Κολλεγίου, μπήκαν στο εσωτερικό πηδώντας τον φράχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο μαθητής που έψαχναν οι δυο εισβολείς, μόλις τους είδε μέσα στις εγκαταστάσεις, έτρεξε να βρει ασφαλές καταφύγιο. «Περίμενε ότι θα συμβεί αυτό και είχε προετοιμαστεί» λέει στο protothema.gr μαθητής του Κολλεγίου. Οι δυο εισβολείς αποχώρησαν άπραγοι προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη τους καθότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα από τους υπεύθυνους του σχολείου.
Για το συμβάν έγιναν τρεις κλήσεις προς την Αστυνομία. Μία μητέρα τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε εισβολή εξωσχολικών στον χώρο, ενώ το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε από υπάλληλο ασφαλείας του Κολλεγίου ο οποίος ενημέρωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας την Άμεση Δράση. Τα δύο πρώτα τηλεφωνήματα έκαναν λόγο για δύο εξωσχολικούς με μαχαίρια, ενώ έγινε και τρίτο στο οποίο γινόταν αναφορά σε άτομο το οποίο έφερε όπλο και εκρηκτικά.
Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως δυνάμεις των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας οι οποίες απέκλεισαν τις τρεις εισόδους και εξόδους του Κολλεγίου και ξεκίνησαν έρευνες στον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες. Από το Κολλέγιο Αθηνών τηρήθηκε το πρωτόκολλο με αποτέλεσμα οι μαθητές να παραμείνουν στις τάξεις τους.
Μετά τις κλήσεις που δέχθηκε η αστυνομία, ξεκίνησαν και έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η υπάρξη εξωσχολικών μέσα στο κτίριο του Κολλεγίου ούτε εντοπίστηκε κάτι ύποπτο. Λίγο μετά τις 15:00, με επιστολή της, η διεύθυνση του Κολλεγίου Αθηνών ανακοίνωσε τη λήξη του συμβάντος και την επιστροφή στην ομαλότητα.