Οι αγρότες, πολλές δεκατίες πίσω, αποφάσισαν και πόνταραν σε πρώιμες καλλιέργειες οι οποίες είχαν καλύτερες τιμές, καθώς ερχόταν πρώτες στην αγορά. Όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως «χτυπάει» έντονα αυτού του τύπου τις καλλιέργειες προβληματίζοντας τους παραγωγούς. Η φετινή δεν είναι η μοναδική χρόνια που έχουμε καταστροφή από τις καιρικές συνθήκες, αλλά πλέον είναι περισσότερο εμφανής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή παραγωγή πρώιμων κερασιών στην Αγιά Λάρισας. Η κλιματική αλλαγή αλλαγή είναι υπευθυνη για την καταστροφή. Παρά την πολύ καλή ανθοφορία, δεν ήρθε η παραγωγή που προσδοκούσαν οι αγρότες.
«Ο φετινός Χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, με αποτέλεσμα να μην κοιμηθούν τα δένδρα, όπως θα έπρεπε και έτσι δεν έδεσαν καρπό», περιγράφει στο ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. Δηλαδή εν ολίγοις τα άνθη μαράθηκαν ή έδεσαν καρπό που δεν μεγάλωσε. Αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής κατάστασης ήταν να υπάρξει μείωση παραγωγής από 70-90 %. Την ίδια ώρα, μια βροχή λίγο πριν από Πάσχα έσκισε τα κεράσια που ήταν στο στάδιο της ωρίμανσης. Πέρυσι, την ίδια εποχή, η παραγωγή πρώιμων κερασιών χάθηκε από παγετό που εκδηλώθηκε στην αρχή της Άνοιξης. Έτσι οι αγρότες λένε πως κάθε χρόνια που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη.
Όσοι ήταν. τυχεροί και είχαν μείωση παραγωγής έως και 50%, ξεκίνησαν να συγκομίσουν το προϊόν, αλλά το διαθέτουν με «ανοιχτές» τιμές, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στην Βέροια, οι παραγωγοί πουλάνε από 1,5 έως και 2 ευρώ το κιλό. Μια τιμή που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα της χρονιάς. Πάντως, στην Αττική τα κεράσια πωλούνται σε τιμές άνω των 9 ευρώ…
Οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως τα κεράσια δεν είναι τα μόνα που χτυπήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την ανθοφορία των μήλων, αλλά και τα βερύκοκα, που άρχισαν να μαζεύονται από τους αγρότες αυτή την περίοδο.