«Πάμε να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια» – Οι διάλογοι των εγκληματικών οργανώσεων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Oι διάλογοι που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας των έμπειρων αστυνομικών του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και περιέχονται στο διαβιβαστικό που συνέταξαν οι αρχές, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί, με κάποιους εκ των 37 συλληφθέντων να συζητούν ανοιχτά με τους συνεργούς τους, μεταξύ άλλων, για το πώς θα «χτυπήσουν» στα σπίτια των θυμάτων.
Ενδεικτικοί είναι οι παρακάτω διάλογοι στους οποίους φαίνεται οι κατηγορούμενοι να οργανώνονται πριν προβούν στις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, συζητώντας για το πού θα πάνε να κλέψουν και πώς. θα ξεσκίσουν όλα τα σπίτια, όπως χαρακτηριστικά λένε μεταξύ τους. Επιπλέον, καταγράφεται αναλυτικά ο τρόπος δράσης και η οργάνωση των συμμοριών.

1η περίπτωση
Α: Ε.
Β: Τι ήθελες και είπες να σε πάρω πριν;
Α: Ξέρεις τι θέλω αύριο;
Β: Τι;
Α: . πάμε να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια.
Β: Όπου θες.

2η περίπτωση

Α: Θα πάμε να κλέψουμε;
Β: Το βράδυ να μπούμε σε κάνα σπίτι… Δεν πάω για αμάξια πάλι.
Α: Ναι;
Β: Ναι. Να πάρουμε λεφτά.
Α: Ε, κάνε κονέ.
Β: Κρύο κάνει, βροχή, πολύ καλά.
Α: Ναι. Πολύ καλά είναι ο καιρός.
Β: Γι’ αυτό, να δούμε τι θα κάνουμε.
Α: Καλά.
Β: Δες τι γίνεται, εορτολόγια πράγματα, ποιος γιορτάζει… Βάλε ακριβή ημερομηνίες πού να πάμε, πού να μην πάμε, ξύπνα. Γίνε χάρτης.

3η περίπτωση

Α: Κλείσε. Έρχομαι εκεί. Πάμε να σπάσουμε κάνα σπίτι ρε.
Β: Κλείσε. Μην μιλάς από το κινητό έτσι.

4η περίπτωση

Α: Άμα έχει κάτι ερχόμαστε, άμα δεν έχει κάτι τι να έρθουμε;
Β: Έχει δύο που έχουν λεφτά.
Α: Ε…
Β: Αλλά ο ένας θέλει παρακολούθηση, θέλουν παρακολούθηση βασικά. Όταν κλείνουν να τους ακολουθήσουμε.

5η περίπτωση

Α: Πάμε έτσι καμία βόλτα, κάνα κύκλο.
Β: Καλά.
Α: Πού είσαι εσύ;
Β: Εκεί. Στα διαμερίσματα.

6η περίπτωση

Α: Άκου λίγο εδώ στους πλούσιους. Έχει δύο τσάντες και δεν μπορώ να τις πάρω και έχει αστυνομία ρε φίλε. Δεν ξέρω τι έγινε. Άκου Πανόραμα.
Β: Και πώς θα ακούσω; Ακούω άμα έχει αστυνομία εκεί εγώ;
Α: Έχει αστυνομία. Εννοώ δεν ξέρω τι κάνουν εκεί.
Β: Ακούω γιατί θα φύγω σε πέντε λεπτά να ξέρεις.
Α: Ναι, άκου ρε να σου φάω τα α.δια να τις πάρω.
Β: Άιντε.

7η περίπτωση

Α:. Σπάω ένα άλλο, σκατά. Τίποτα. Όλα ψεύτικα..
Β: Με το καλό που γύρισες και φτάνει.

8η περίπτωση – ενημέρωση της συζύγου για την εγκληματική δράση

ΓΥΝΑΙΚΑ: Για πες, πόσα πήρατε εχθές;
ΑΝΔΡΑΣ: Από τριάντα ευρώ πήραμε εχθές. Δεν πήραμε πολλά, να πεθάνω.
ΓΥΝΑΙΚΑ: Ναι;
ΑΝΔΡΑΣ: Ναι.
ΓΥΝΑΙΚΑ: Και εγώ νόμιζα ότι πήρατε μπόλικα που ήρθες έτσι.
ΑΝΔΡΑΣ: Όχι

Ο τρόπος ανάπτυξης των συμμοριών

Από την πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., διακριβώθηκε η δράση μίας εγκληματικής οργάνωσης, τα έξι ταυτοποιημένα μέλη της οποίας, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων αυτής, κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από 14-07-2020 έως και 01-10-2020, διέπραξαν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, δύο ληστείες – ληστρικές κλοπές, δέκα διαρρήξεις οικιών, έξι κλοπές οχημάτων και τρείς κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ανέρχεται τουλάχιστον σε 1.476.000,00 ευρώ, εκ των οποίων το 1.100.000,00 ευρώ προέρχονταν από τη διάρρηξη μίας οικίας.
Προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παρανόμως αποκτηθέντα έσοδα τους από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατέβαλαν χρήματα, κατά περίπτωση, για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων (γυμναστηρίου και καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος), για ανακαινίσεις των ιδιόκτητων οικιών τους, για αγορές αυτοκινήτων και για εξαγορές ποινών που τους επιβλήθηκαν κατόπιν καταδικαστικών αποφάσεων ποινικών δικαστηρίων στο πλαίσιο έτερων υποθέσεων όπου εμπλέκονταν.
Ο τρόπος ανάπτυξης της εγκληματικής δράσης των μελών συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, παρουσίαζε κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τον τρόπο ανάπτυξης της εγκληματικής δράσης των μελών των λοιπών εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, καθώς όπως προέκυψε:
­Επέλεγαν να διαρρήξουν οικίες, στις οποίες διέμεναν άτομα υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status, λαμβάνοντας υπόψη και εξουδετερώνοντας τυχόν μέτρα ασφαλείας.
­Χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες της εγκληματικής εφόρμησης τους Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούσαν προϊόντα κλοπής αφαιρώντας τα, είτε από σημεία που ήταν προσωρινά σταθμευμένα και ανασφάλιστα από τους κατόχους τους, είτε από το χώρο στάθμευσης των οικιών που προγενέστερα διαρρήγνυαν, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά εκκινήσεως τους.
­Τοποθετούσαν στα «επιχειρησιακά» οχήματα κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν επίσης προϊόν κλοπής και τις αφαιρούσαν σε προηγούμενο της εγκληματικής εφόρμησης τους χρόνο από σταθμευμένα οχήματα.
­Έριπταν τα «επιχειρησιακά» οχήματα, που είχαν χρησιμοποιήσει στην λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον μη εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές, αλλά και την εξάλειψη των ενοχοποιητικών στοιχείων μέσω τη διάβρωση τους από το θαλασσινό νερό.
Διακριβώθηκε η δράση επιπλέον 11 εγκληματικών ομάδων – συμμοριών, τα μέλη των οποίων, κατά το χρονικό διάστημα από 27-10-2020 έως 16-05-2024, τέλεσαν συνολικά στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τετρακόσιες ογδόντα έξι (486) αξιόποινες πράξεις και δη 7 ληστείες, 18 διαρρήξεις εταιρειών – εργοστασίων, 130 διαρρήξεις οικιών, 4 διαρρήξεις καταστημάτων – κοσμηματοπωλείων, 9 κλοπές οχημάτων, 12 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, διακόσιες πενήντα τέσσερις (254) διαρρήξεις οχημάτων και 52 κλοπές αντικειμένων και εξαρτημάτων (καταλυτών, τροχών κλπ) από οχήματα, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ανέρχεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό το 1.231.000,00 ευρώ.
Προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παρανόμως αποκτηθέντα έσοδα τους από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, κάποια από τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, κατέβαλαν χρήματα, κατά περίπτωση, για την αγορά οικιών και αυτοκινήτων.
Για την επιτυχή έκβαση της εγκληματικής τους δράσης, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, είχαν διακριτούς ρόλους, κύριους και βοηθητικούς, οι οποίοι κατανέμονταν στα ίδια είτε από τα ηγετικά μέλη, είτε από την ομάδα δράσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες τους. Στα πλαίσια της έρευνας, αναδείχθηκε ότι τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων συμμοριών, κατά περίπτωση, πριν, κατά τη διάρκεια και με το πέρας της εγκληματικής δράσης, ήταν επιφορτισμένοι:
­Με την τέλεση ως φυσικοί αυτουργοί των ληστειών και των διακεκριμένων κλοπών, αλλά και την επιτήρηση «ως τσιλιαδόροι» της περιοχής διάπραξης της ληστείας ή κλοπής για τυχόν παρουσία αυτόπτων μαρτύρων ή αστυνομικών δυνάμεων.
-Με την οδήγηση των «επιχειρησιακών» οχημάτων της εγκληματικής ομάδας, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων τους στην γρήγορη οδήγηση οχημάτων, αλλά και της γνώσης τους της περιοχής ανάπτυξης της εγκληματικής δράσης.
­Με την εύρεση, προμήθεια, συντήρηση και απόκρυψη των «επιχειρησιακών» οχημάτων της εγκληματικής ομάδας, καθώς και τη διάθεση οχήματος στα λοιπά μέλη ως μέσου μετάβασης στο σημείο απόκρυψης των «επιχειρησιακών» οχημάτων.
­Με τη μίσθωση αυτοκινήτων από εταιρείες μίσθωσης – ενοικίασης αυτοκινήτων επ’ ονόματι τους, την παραλαβή αυτών και την παραχώρηση τους στα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη της εγκληματικής τους δράσης, εξασφαλίζοντας στα λοιπά μέλη συνθήκες ακαταδίωκτου σε περίπτωση ταυτοποίησης του οχήματος ως εμπλεκόμενου στις αξιόποινες πράξεις.
­Με τον εμπρησμό μόνο των «επιχειρησιακών» οχημάτων τα οποία αποτελούσαν προϊόντα κλοπής και όχι αυτά της μίσθωσης ή αγοραπωλησίας, με σκοπό την εξάλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων.
­Με την κατοχή, χρήση, απόκρυψη και συντήρηση των φορητών πομποδεκτών που ήταν συντονισμένοι στις ραδιοσυχνότητες – κανάλια της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την παρακολούθηση των διαβιβάσεων των αρχών.
­Με την καταστροφή των άνευ αξίας αντικειμένων (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.) που αφαίρεσαν τα λοιπά μέλη της εγκληματικής ομάδας κατά την ανάπτυξη της εγκληματικής τους δράσης για την αποτροπή συσχέτισής τους με τις αξιόποινες πράξεις απ’ όπου προέρχονταν.
­Με την παραλαβή, κατοχή και απόκρυψη τμήματος των αντικειμένων – χρυσαφικών που τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αφαιρούσαν από το εσωτερικό των εταιρειών, οικιών και οχημάτων και η διευκόλυνση της μετέπειτα παράνομης ιδιοποίησης τους.
­Με την αγορά, φύλαξη και πώληση των χρυσών αντικειμένων και λιρών, προερχόμενων από την εγκληματική δράση των λοιπών μελών των εγκληματικών ομάδων και την παροχή αντί πιστωτικών – τραπεζικών ιδρυμάτων (εν είδει «άτυπης» τράπεζας), υπηρεσίες αποταμίευσης και εκταμίευσης χρηματικών ποσών, παραλαμβάνοντας και φυλάσσοντας χρηματικά ποσά, κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή, ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή της κατάσχεσης τους σε περίπτωση διαπίστωσης εμπλοκής των εκάστοτε φυσικών αυτουργών στις αξιόποινες πράξεις.