Ο Σχολιαστής
Να το χαίρεστε το νεογέννητο 034819017!!!
Ούτε φύλλο, ούτε όνομα, ούτε κάν άλλα χαρακτηριστικά θα χρειάζονται για να αναφερθούμε πλέον στο χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης ενός παιδιού στην Ελλάδα , αφού το ελληνικό κράτος σχεδιάζει να «βαπτίζει» το νεογέννητο με τον αριθμό φορολογικού του μητρώου !!! Αυτό είναι , … φόρος από κούνια !
Συμπληγάδες .
Ήταν μια παγωμένη νύχτα του μαύρου για την πατρίδα χειμώνα του ’45 και οι Εγγλέζοι έκαναν αεροπορική επιδρομή με στόχο το Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου υπήρχαν Γερμανικά πλοία . Από εγκληματικό λάθος όμως βομβάρδισαν την πόλη της Κούλουρης και μια από τις φονικές βόμβες έπεσε στο πατρικό σπίτι της κυρά Βούλας , ή οποία τότε ήταν μόλις ενός έτους . Μαζί της στο σπίτι , στην οδό Απόλλωνος 14 σήμερα , κοιμόντουσαν , ο πατέρας της ο καπετάν Μιτσέλης , η μάνα της η κυρά Μαρίκα και τα δώδεκα αδέλφια της . Επέζησαν από τη φωτιά μόνο επτά αδέλφια , ένα από αυτά η κυρά Βούλα , την οποία τελικά βρήκε ο αστυνομικός της περιοχής ο Κωνσταντίνος Στεφανάκης και την υιοθέτησε . Η κυρα Βούλα μεγάλωσε στην Αθήνα με την μητέρα της την κυρά Νίτσα αφού ο θετός πατέρας της σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε μάχη με τους κομμουνιστές στη διάρκεια του εμφυλίου . Είδε ξανά τους αδελφούς και τις αδελφές της μετά από είκοσι χρόνια και έσμιξαν για το υπόλοιπο της ζωής τους .
Έτσι έμαθα κι εγώ ένα κομμάτι της πολύπαθης ιστορίας των προγόνων μου , από την πλευρά της μητέρας μου, που με κάνει να θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, για το δώρο της ζωής που απολαμβάνω σχολιαστή μου ! Μετά από Συμπληγάδες .
Η Ασπασία στα χρόνια του Περικλή
Ένα γυναικείο σύμβολο που κατόρθωσε να υπερβεί τα στεγανά της εποχής της και κάθε εποχής, αποδεικνύοντας πως το ασθενές φύλλο, ουδόλως αδύναμο είναι όταν αποφασίσει να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Η Ασπασία, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο που της αφιέρωσε ο συγγραφέας Ντανιέλ Κάλβο Πλατέρο , καταγόταν από την Μίλητο όπου και μεγάλωσε δίπλα στον πατέρα της φιλόσοφο Αξίοχο και μορφώθηκε στη σχολή του , αφού έχασε την μητέρα της από πολύ μικρή. Δεν ήταν συνηθισμένο -και μάλλον χωρίς προηγούμενο- ένα θηλυκό, να συμμετέχει στα μαθήματα φιλοσοφικής σχολής , ένα προνόμιο , όπως και πλείστα άλλα που ήταν μόνο ανδρικό. Η πανέμορφη και επιβλητική Μιλήσια, κατέχοντας τις γνώσεις περί των ριζοσπαστικών κοσμοθεωρειών που είχαν αναπτυχθεί στην μεγάλη Ελλάδα της ανατολής από τον Θαλή , τον Αναξίμανδρο και άλλους πρωτοπόρους Έλληνες φιλόσοφους της εποχής , μυήθηκε και στην τέχνη της ρητορικής και στα 20 της χρόνια, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι , για την πόλη της σοφίας και της δημοκρατίας , την πόλη του Περικλή.
Όταν έφτασε στην Αθήνα την υποδέχθηκε η πρώτη της αγάπη , ο άνθρωπος που την μύησε στα μυστικά και τις ηδονές του έρωτα όταν ήταν 15 χρονών , ο Ιππόδαμος , ο πλέον ξακουστός πολεοδόμος της εποχής , που έφτειαξε το οδικό δίκτυο Αθήνας Πειραιά. Ο Ιππόδαμος την βοήθησε τα μέγιστα ώστε να προσαρμοσθεί στην Αθηναική κοινωνία και μαζί του γνώρισε και έγινε φίλη του Φειδία και του Αναξίμανδρου , ενώ πολύ σύντομα είχε ιδρύσει την δική της ρητορική σχολή , γεγονός ανήκουστο ακόμη και για τα Αθηναικά δεδομένα , μια γυναίκα όχι μόνο να ασκεί τη ρητορική τέχνη αλλά και να διευθύνει δική της σχολή με αρσενικούς μαθητές. Στην παγκόσμια πόλη γνώρισε και τον ατίθασο Σωκράτη , που ήταν μικρώτερός της , τον οποίο και δέχθηκε ως μαθητή της χωρίς αμοιβή ένεκα της κακής οικονομικής του κατάστασης . Ο Σωκράτης ήταν μάλιστα ο πρώτος εραστής της στην Αθήνα , μια σχέση που δεν κράτησε πολύ.
Η Ασπασία δεν άργησε να γνωρίσει και να πορευτεί με την μεγαλύτερη προσωπικότητα της εποχής –και ίσως όλων των εποχών –τον στρατηγό Περικλή τον δημιουργό του δημοκρατικού πολιτεύματος που χάρισε στην Αθήνα –αλλά και σε όλο τον κόσμο- τον Χρυσό Αιώνα ! Τους ένωσε μια ακαταμάχητη έλξη από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν και ο άμοιρος Φειδίας σφόδρα ερωτευμένος με την μούσα από την Μίλητο αναφώνησε «πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»!
Η ζωή και το έργο της Ασπασίας μάλλον αποδεικνύει περίτρανα πως η συγγραφή της ιστορίας ήταν –αν δεν είναι ακόμη –ανδρική υπόθεση. Δυστυχώς , στα σχολικά μας βιβλία δεν θυμάμαι καμμία ιδιαίτερη μνεία για το σπουδαίο έργο και την μόρφωση της παρά μόνο πως ήταν ή τρίτη σύζυγος του Περικλή με λίγα λόγια για την θετική της παρουσία.
Είναι γεγονός πως η Ασπασία με τη δυναμική παρουσία της αλλά και το πρωτοποριακό σκεπτικό της έκανε πολλούς εχθρούς και μάλλον αυτό συντέλεσε στο να προσπαθήσουν να την αποψιλώσουν στο διηνεκές του χρόνου , κάτι το οποίο κατάφεραν εν μέρει. Ευτυχώς τα στοιχεία που παρέμειναν ζωντανά γι αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα είναι αρκετά για να μας πείσουν για το μεγαλείο της γυναικός ! Η ιστορία είναι γεμάτη από αδικίες , οι συντριπτικά περισσότερες εις βάρος των γυναικών. Μία από αυτές είναι και η επί τούτου παράληψη αναφοράς στην Μιλήσια που κατόρθωσε να κατακτήσει την ως τότε απόρθητη Αθήνα, όχι με τα κάλλη της αλλά με την προσωπικότητά της, ανοίγοντας έτσι τον δύσκολο δρόμο για την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των γυναικών του κόσμου.
«Η Ασπασία στα χρόνια του Περικλή» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ντανιέλ Κάλβο Πλατέρο και αξίζει να το διαβάσετε . Ανεπιφύλακτα το προτείνουμε.
Γκρεκοπίθηκος
Το περιοδικό National Geographic παρουσίασε ένα ανατρεπτικό ρεπορτάζ σαν αυτά που θα δούμε και στο μέλλον σχετικά με την ανθρώπινη πρώτη παρουσία στον πλανήτη που μεταφέρει την έδρα ύπαρξης από την Αφρική στην Ελλάδα περί τα 7,2 εκ. χρόνια πριν. Γκρεκοπίθηκο έχουν μετονομάσει αυτόν τον πρώτο άνθρωπο . Αυτό είναι σαν να το γνωρίζαμε , δηλαδή που εμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στον πλανήτη, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί συνεχίζουν να πιθηκίζουν οι σημερινοί ουκ ολίγοι Δαρβινιστές πιθηκάνθρωποι ; Τόσο πολύ υποτιμούν την νοημοσύνη μας; Μάλλον !