Οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες καλούν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τους κανόνες για την απαλλαγή «στο χώρο εργασίας στο σπίτι».

Εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί θα μπορούσαν να δικαιούνται μια κερδοφόρα απαλλαγή φόρου ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Αλλά από το πόσοι από αυτούς θα είναι επιλέξιμοι θα εξαρτηθεί από τους εργοδότες τους. Ο Armando Minicucci, συνεργάτης με τη λογιστική εταιρεία Grant Thornton, δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη αύξηση του αριθμού των Καναδών που μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή για τη μετατροπή μέρους του σπιτιού τους σε γραφείο.

Η φοροαπαλλαγή ονομάζεται “work-space-in-the-home” και μπορείτε να τη διεκδικήσετε εάν εργάζεστε από το σπίτι περισσότερο από το 50 τοις εκατό του χρόνου ή εάν έχετε ξεχωριστό γραφείο στο σπίτι και το χρησιμοποιείτε για να συναντήσετε πελάτες.

Ούτως ή άλλως, ο εργοδότης σας πρέπει να πιστοποιήσει ότι η εργασία από το σπίτι αποτελεί προϋπόθεση της εργασίας σας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσόδων του Καναδά (CRA), 174.210 Καναδοί επωφελήθηκαν από την απαλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις του 2018, απαιτώντας μέσο όρο ανά άτομο 1.561 $.

Η απαλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός πως οι αιτούντες που δουλεύουν από το σπίτι μπορεί να ζητήσουν από το CRA μέρος των εξόδων του σπιτιού τους, όπως το ρεύμα ή το ενοίκιο που μπορεί να πληρώνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Κανονικά, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να ζητήσουν την φοροαπαλλαγή είναι περιορισμένος, αλλά χάρη στην πανδημία ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.