Στο γραφείο του, που θα είναι και η νέα έδρα του Προξενείου  της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο, στο 10 Moyal Court in Vaughn, (cell: 289-388-6419), μας δέχθηκε ο νεοδιορισθείς επίτιμος πρόξενος  Δημήτρης Σούδας.

Απλός, καταδεχτικός και καλοσυνάτος και με περισσή ενέργεια μας καλωσόρισε  και μας  ξενάγησε  στους χώρους που θα στεγαστεί το προξενείο της Κύπρου μας στην πόλη του Τορόντο.

Στην παρατήρηση μας, πως είναι λίγο μακριά και όχι και τόσο προσιτό στις αστικές συγκοινωνίες, συμφώνησε , αλλά με ιδιαίτερη χαρά μας διαβεβαίωσε πως για όσους Κυπρίους  θα έχουν δυσκολία να έρθουν  στο προξενείο. Ο ίδιος  θα πηγαίνει στα σπίτια τους για να τους προσφέρει τις όποιες υπηρεσίες  χρειάζονται. Η πιο σημαντική είδηση από την συνέντευξη με τον νέο πρόξενο είναι: Για όσους Κυπρίους που ζουν στο Τορόντο και δεν δύνανται να πάνε στο προξενείο,  θα υπάρχει κατ΄οίκον επίσκεψις από τον ίδιο τον πρόξενο. Η εξυπηρέτηση σε νέες διαστάσεις. Τον συγχαίρουμε από την πρώτη στιγμή και τον χειροκροτούμε μόνο και μόνο που το σκέφτηκε.

Αφού τον ευχαριστήσαμε για την περιήγηση τον συγχαρήκαμε για την επιλογή του και με μεγάλη χαρά μας άνοιξε την καρδιά του. Καλοσυνάτος και απλοϊκός, χειμαρρώδης στον λόγο του μας γοήτεψε με τα Ελληνικά του, τις αξίες που πρεσβεύει και για την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Καλάβρυτα, την απεριόριστη αγάπη του για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και την Κύπρο μας.

«Ευχαριστώ.  Αυτό που θα ήθελα  να πω είναι ότι εδώ και περίπου οκτώ μήνες έγινε η πρόταση του υπουργού των εξωτερικών της Κύπρου για να αναλάβω την ευθύνη του επίτιμου προξένου της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Τορόντο. Παίρνει αρκετό χρόνο η όλη διαδικασία επειδή πρέπει πρώτα να συμφωνήσει και η κυβέρνηση του Καναδά γιατί είναι μια διπλωματική θέση. Στην δική μου περίπτωση εγκρίθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά και το υπουργείο των εξωτερικών του Καναδά».

Τι έχετε να πείτε στους Κύπριους αδελφούς μας για τον διορισμό σας;

« Όπως ξέρετε δεν υπάρχει προξενείο εδώ στο Τορόντο. Υπήρχε παλαιότερα. Το γραφείο μου εδώ που βρισκόμαστε τώρα θα γίνει το προξενείο και οι Κύπριοι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όλες τις υποθέσεις τους. Τονίζω λοιπόν για προξενικά θέματα όπως Διαβατήρια, ή οποιαδήποτε άλλα έγραφα δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στην Οττάβα.

 Ως επιχειρηματίας που είμαι θέλω να δω πως μπορώ να ενισχύσω τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και το Οντάριο και πιο συγκεκριμένα το Τορόντο.

 Με το δίχτυο μου, τον Πρέσβη μας τον κύριο Φιλίππου, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που είναι πάρα πολύ σημαντικά, φυσικά σαν επίτιμος Πρόξενος θα βάλω και εγώ τον οβολό μου. Σας λέω επίσης ότι, ίσως και η Κυπριακή κοινότητα, η παροικία να μην με ξέρει καλά, αλλά το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοικτό και θα βρούνε έναν καλό σύμμαχο πάνω στα καθημερινά θέματα που χρειάζονται προξενική βοήθεια , αλλά θα βρούνε επίσης και έναν σύμμαχο ο οποίος θα υποστηρίξει τα Κυπριακά θέματα, όπως μπορεί όπως ξέρει που έχω καταφέρει στα είκοσι πέντε χρόνια της καριέρας μου που έχω καταφέρει να κτίσω, δέκα χρόνια στην κυβέρνηση του Καναδά, τρία-τέσσερα χρόνια ως γενικός γραμματέας της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εφτά- οκτώ χρόνια ως επιχειρηματίας σε όλο τον Καναδά και τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία. Χωρίς υπερβολές, γιατί η μετριοφροσύνη είναι σημαντικό πράγμα».

Στην  συνέχεια μας εκμυστηρεύτηκε ότι στο παρελθόν του είχε προσφερθεί από άλλα δύο κράτη η θέση του επίτιμου προξένου, αλλά  είπε όχι για δύο λόγους « είμαι γεννημένος στον Καναδά και οι ρίζες μου είναι Ελληνικές».

Στην ερώτηση μας γιατί είπε το ναι τώρα, απάντησε: «το παρελθόν μου, δηλαδή οι Ελληνικές μου ρίζες  ακουμπάνε με τις Κυπριακές και επειδή σαν καναδός που είμαι γνωρίζω ότι ο Καναδάς και η Κύπρος είναι σύμμαχοι. Έτσι από την μια μεριά οι ρίζες μου είναι Ελληνικές και από την άλλη επειδή ο Καναδάς και η Κύπρος έχουν  πάρα πολλές καλές σχέσεις».

Μετριοπαθής και μετρημένος ο Δημήτρης Σούδας  μας ξεδίπλωσε τον εσωτερικό του κόσμο.

«Οι τίτλοι έρχονται και φεύγουνε, το πιο σημαντικό στον άνθρωπο είναι το πάθος, η αγάπη και η βούληση να κάνει κάτι και να βοηθήσει. Αυτοί που με ξέρουνε οι προσωπικοί μου φίλοι, γνωρίζουν τι άνθρωπος είμαι. Πριν πω ναι σε αυτήν την πρόταση το σκέφτηκα, δεν ήταν ότι ενθουσιάστηκα για τον τίτλο. Η θέση αυτή είναι εθελοντική. Το σκέφτηκα πάρα πολύ καλά ότι να αναλάβεις κάποιες ευθύνες επίτιμου προξένου είναι κάτι πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που είχα πει όχι στο παρελθόν. Εμένα αν η καρδιά δεν πάει μπροστά το μυαλό δεν ακολουθά. Και είναι κάτι που το σκέφτηκα και είπα ότι, τι το καλύτερο παρά να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με το καλύτερο που μπορώ με το καλύτερο που ξέρω σε αυτό το αδελφικό κράτος της Ελλάδας».  

Ήδη έχουν παρέλθει δέκα ημέρες από τον διορισμό σας  στην θέση αυτή και τα ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει να προβάλουν την είδηση. Αυτός είναι και ο λόγος που και μείς από την Hellas News σας επισκεφτήκαμε για να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό για το ποιος είναι ο Δημήτρης Σούδας;

Ο Δημήτρης Σούδας είναι γεννημένος στο Μόντρεαλ στις 10 Ιουλίου του 1979, έκλεισα τα σαράντα ένα χρόνια πριν από μερικές εβδομάδες.

Πάνω απ’ όλα ο Δημήτρης Σούδας είναι ο γιός της Γεωργίας και ο εγγονός της Ευθυμίας. Αυτοί είναι οι δύο καλλίτεροι τίτλοι που έχω από μικρό παιδί και που κανένας δεν μπορεί να με αφαιρέσει. Με μεγάλωσε η μητέρα μου και η γιαγιά μου, μόνες τους και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες και παραδείγματα από Δημήτρηδες που μεγάλωσαν γονείς μετανάστες. Πολλές φορές παππούδες και γιαγιάδες που δεν μιλούσαν την γλώσσα, δεν αναγνωριζόταν αυτό που εξασκούσαν στην Ελλάδα, παραδείγματος χάριν η μητέρα μου ήτανε νοσοκόμα στην Ελλάδα. Στον Καναδά δούλευε σερβιτόρα σε όλη της  την ζωή σε εστιατόρια  για να μεγαλώσει το παιδί της και πιστεύω αυτό είναι το σημαντικό, ότι εσείς που ήρθατε εδώ με τίποτα που δεν μιλούσατε την γλώσσα δεν ξέρατε πώς να πάτε πιο πέρα χτίσατε την ζωή σας, κάνατε παιδιά τα στείλατε στο σχολείο, τα μεγαλώσατε με σωστές αξίες και σήμερα εμείς μπορούμε και κάνουμε ότι κάνουμε χάρις στις θυσίες τις δικές σας. Είχατε πέντε δολάρια στην τσέπη σας δεν παίρνατε κάτι για τον εαυτό σας, κοιτούσατε πώς να τα βάλετε στην άκρη  για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Ορόσημο  η 13η Δεκεμβρίου 1943

«Ποιο πέρα από αυτό ο Δημήτρης Σούδας είναι ο εγγονός της Ευθυμίας Βάγιας  είναι η τελευταία χήρα των Καλαβρύτων. Η καταγωγή μου είναι από τα ιστορικά Καλάβρυτα και θα σας πω γιατί πήγα τον πρωθυπουργό του Καναδά στα Καλάβρυτα. Η μητέρα μου γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1943. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δύο μέρες αργότερα οι Γερμανοί εκτελέσανε όλους τους άνδρες και τα αγόρια από 14 χρονών και πάνω. Σχεδόν χίλιους άνδρες και αγόρια τους εκτέλεσαν κάψανε όλα τα σπίτια και κλείσανε όλες τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά μέσα στο σχολείο και πήγανε να βάλουνε φωτιά , αλλά τους λυπήθηκε ένας στρατιώτης και έσπασε την πόρτα και γλύτωσαν τα γυναικόπαιδα.

Ξέρετε στην ζωή μας κανένας δεν έχει τέλεια ζωή, εμπόδια, δυσκολίες κομμάτι της καθημερινότητας. Όλες τις δυσκολίες που περνάω στην ζωή μου  ή που έχω περάσει πάντοτε σκέφτομαι την 13η Δεκεμβρίου 1943. Μία χήρα 25 χρονών με ένα παιδί δύο ημερών ήταν λεχώνα και άλλα δυο κορίτσια τριών και πέντε χρονών, έπρεπε να βγει μέσα από το σχολείο να ανέβει στην ράχη του καπή, εκεί που εκτέλεσαν τον άντρα της να σκάψει με τα χέρια της και να τον  βρει να τον πετάξει πάνω σε μία κουβέρτα να τον τραβήξει κάτω περίπου τετρακόσια μέτρα στο νεκροταφείο των Καλαβρύτων να σκάψει με τα χέρια της και με κάποιο ξύλο που βρήκε και να τον θάψει.  Τα κατάφερε η γιαγιά μου η Ευθυμία όπως και όλες οι χαροκαμένες μάνες των Καλαβρύτων που ξανάκτισαν τα σπίτια τους, ξανάφτιαξαν τις ζωές τους, μεγάλωσαν τα παιδιά τους και εμείς οι δύο που καθόμαστε εδώ σήμερα είναι επειδή εδώ και εβδομήντα εφτά  χρόνια ήταν μια γυναίκα που δεν λύγισε και κατάφερε να σώσει την ζωή της κόρης της. Όταν λοιπόν με ρωτάει κάποιος ποιος είναι ο Δημήτρης Σούδας, για μένα όλα από εκεί ξεκίνησαν από τις στάχτες των Καλαβρύτων και σήμερα οποιαδήποτε δυσκολία θελήσει να μου στείλει η ζωή πάντοτε κοιτάω πίσω και σκέφτομαι, εάν τα κατάφερε αυτή, τι να παραπονεθώ. Εμείς τα έχουμε εύκολα και φυσικά τα εμπόδια της ζωής είναι τα εμπόδια της ζωής. Το θέμα είναι να θυμάσαι από πού έρχεσαι, τις ρίζες σου, τα Καλάβρυτα. Γι αυτό όταν με ρωτάει ο κόσμος γιατί είπες το ναι στην Κύπρο είναι επειδή αυτές οι ιστορίες είναι παρόμοιες». 

Επίτιμε πρόξενε της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο του Καναδά, θα πρέπει να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια ολόκληρου του απόδημου Ελληνισμού, που ένα παιδί της ομογένειας επιλέγετε σε μια τόσο σημαντική θέση.

«Σημαντική θέση αλλά και μεγάλες ευθύνες. Στην αρχή, και εκτιμώ τα συγχαρητήρια, ο καιρός θα δείξει εάν είμαι αντάξιος αυτής της ευθύνης, γιατί όπως είπα προηγούμενα οι τίτλοι δεν πρέπει να εντυπωσιάζουν».

Εάν τα καταφέρατε με την κυβέρνηση του Καναδά για δέκα ολόκληρα χρόνια , νομίζω πως εδώ θα είναι ένας απλός περίπατος, όποιες και αν είναι οι δυσκολίες.

«Θα κάνω το καλλίτερο που μπορώ με ηθικό τρόπο και με το ίδιο πάθος και αγάπη που έχω για την Ελλάδα θα έχω και για την Κύπρο».

Με την τοποθέτηση σας στην τιμητική αυτή θέση, τι θα πρέπει να περιμένει από εσάς η μαρτυρική μας Κύπρος;

«Το πιο σημαντικό για τους Κύπριους που ζουν εδώ στο Τορόντο,  θα έχουνε πάντοτε το κινητό μου για οποιαδήποτε ανάγκη, για οποιαδήποτε προξενική βοήθεια , ότι πάντοτε θα υπάρχει απάντηση, αλλά όχι μόνον αυτό, να γίνεται  γρήγορα. Δεν πρέπει να παίρνει κάτι δέκα φορές πιο πολύ σε χρόνο εάν χρειάζονται τρεις ή πέντε μέρες να γίνει σε τρείς μέρες ή πέντε μέρες και όχι σε δύο μήνες. Πιστεύω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν μια άψογη δουλειά, όσο στην Κύπρο άλλο τόσο εδώ στην πρεσβεία μας, αλλά εγώ ο ρόλος μου σαν πρόξενος, όχι μόνον να προσφέρω την βοήθεια, αλλά να γίνεται και γρήγορα και σωστά».

Όταν τον επαινέσαμε για τα Ελληνικά του, μας είπε πως το χρωστάει στην μάνα του και τη γιαγιά του που στο σπίτι μιλούσαν πάντα και μόνο Ελληνικά,  στα καλοκαιρινά ταξίδια που πήγαινε στην γιαγιά του στα Καλάβρυτα στο καθημερινό σχολείο του Μόντρεαλ  «Σωκράτης» που τον έγραψε από την αρχή η μητέρα του που παράλληλα  έμαθε και Γαλλικά και Αγγλικά.

Όσο για την Αγία Σοφία

«Η Αγία Σοφία είναι το επίκεντρο της Χριστιανοσύνης όχι μόνο της Ορθοδοξίας , αλλά όλης της Χριστιανοσύνης. Είναι όπως η Μέκκα  στους Μουσουλμάνους, όπως το χρυσό παλάτι για τους Σικ. Αυτή η κίνηση που κάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και προσπαθεί ο κύριος Ερτογάν να κρύψει τα εσωτερικά προβλήματα του κράτους του της οικονομίας του και της ενότητας του λαού του με το να προσπαθεί να κάνει κάποια συμβολικά πράγματα. Και τζαμί να την κάνει και οτιδήποτε άλλο να την κάνει η Αγία Σοφία θα είναι η βάση της ορθοδοξίας και ειλικρινά πιστεύω ότι και η κυβέρνηση του Καναδά, αλλά και άλλες κυβερνήσεις να πάρουνε μια πολύ δυνατή θέση πάνω σε αυτό το θέμα».

Στις πιο ανάλαφρες ερωτήσεις μας για να καταλάβουμε καλύτερα τον Επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στο Τορόντο μας είπε ότι είναι με το Μόντρεαλ στο Χόκευ, με τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο για να κοντράρει την μητέρα του που ήταν Παναθηναϊκός. Καζαντζίδης  και Μαρινέλλα οι αγαπημένοι του τραγουδιστές και τα Καλάβρυτα ο αγαπημένος του Ελληνικός προορισμός. Ανυπομονεί να γνωρίσει την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό. Όσο για ποδοσφαιρική ομάδα είναι ανοιχτός. Προτείνω τους φίλους της Ομόνοιας να του στείλουνε ένα Κασκόλ και ίσως σε ανάμνηση της μητέρας του γίνει Ομονοιακός.

Κλείνοντας την συνομιλία μας ο Δημήτρης Σόυδας τόνισε: «Το πιο βασικό για μένα είναι ότι για τους Κύπριους που μένουν εδώ στο Τορόντο, ότι η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή σε ότι χρειάζονται, συνεργάζομαι πάρα πολύ στενά με τη ομάδα της Πρεσβείας αυτήν την στιγμή για να μάθω και εγώ όλες τις υποθέσεις, πως εκπληρώνονται αυτές οι ευθύνες για να γίνονται τα πράγματα σωστά».

Σίμος Λεπτοκαρίδης

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΟΣ)