20η Ιουλίου 1974: Η μαύρη επέτειος της Κύπρου δεν ξεχάστηκε στο Τορόντο
Την Κυριακή η Κυπριακή Κοινότητα του Τορόντο τέλεσε το μνημόσυνο στην μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων της μαύρης επετείου από την εισβολή των Τούρκων στο νησί της Αφροδίτης. Παρουσία του απερχόμενου Ύπατου Αρμοστή, Δρ. Βασίλειο Φιλίππου, οι Κύπριοι της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά έδωσαν το παρών και θυμήθηκαν τις ιστορίες των ίδιων και των συγγενών τους από τις μαρτυρικές ημέρες της εισβολής των βαρβάρων.
Παράλληλα, καλό θα ήταν και εμείς οι Έλληνες εν Ελλάδι, οι Ελλαδίτες (όπως μας αποκαλούν τα αδέρφια μας οι Κύπριοι) να μην ξεχνάμε το πως η αλαζονική χούντα και τα λάθη της επέφεραν αυτή τη κατάσταση στο όμορφο νησί της Κύπρου, η οποία παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και τη βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου 2022, εξακολουθούν να αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε τα συγχαρητήρια στην Κυπριακή Κοινότητα, την πρόεδρο κα Ειρήνη Ραμφάλη με το Διοικητικό Συμβούλιο της, και τον πρόεδρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κ. Στέλιο Γεωργίου, για την άψογη φιλοξενία τους και να ευχηθούμε πως τα χρόνια που θα έρθουν να υπάρξει φως στο τούνελ για την κατεχόμενη Κύπρο μας.







