Στο Τορόντο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας

Στο Τορόντο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διοργανώνεται στην μεγαλύτερη πόλη του Καναδά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Γενικός Γραμματέας είχε μια εποικοδομητική συζήτηση στο προξενείο τη Παρασκευή με τα μέσα μαζική ενημέρωσης και η Hellas News ήταν εκεί. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο νέος Γενικός Πρόξενος, κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τους απόδημους Έλληνες να συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ τόνισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορέσουν να ψηφίσουν και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ακόμη ανέφερε πως στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να αποκτήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού πιο εύκολα την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και πως ήδη ψάχνουν τρόπους μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών ώστε να βοηθηθούν τα προξενεία ανά τον κόσμο και να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεων.

«Καταρχήν είμαι πολύ ευχαριστημένος και συγκινημένος που έρχομαι στον Καναδά για πρώτη φορά, πριν από λίγες μέρες ήμουν και στο Μοντρέαλ. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση όλων όσων μας έχει εμπιστευτεί ο πρωθυπουργός (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης) σε μια κυβερνητική θέση να είμαστε στη διάθεση των πολιτών είτε είναι απόδημοι, δηλαδή Έλληνες πολίτες, είτε ομογενείς, δηλαδή έχουν ελληνική καταγωγή και ελληνικό αίμα μέσα τους, να είμαστε στη διάθεση τους και να τους βοηθήσουμε. Στη προηγούμενη μου θέση ήμουν Γενικός Γραμματέας ιθαγένειας και αρχικά να σας πω πως η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταργήσει το τμήμα ομογενών. Αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 και τον Μάρτη του 2020 είχαμε νομοθετήσει την επανασύσταση του τμήματος και μάλιστα με ειδική αποστολή τους ομογενείς όχι τόσο όσους μένουν κοντά στην Ελλάδα, δηλαδή βόρεια Ήπειρο, Ρωσία κλπ αλλά όσους ζουν έξω, δηλαδή ΗΠΑ-Καναδά κλπ. για να μπορούν να τρέχουν γρήγορα τις υποθέσεις τους.»

«Θα μου πείτε υπήρξε βελτίωση; Ναι, γιατί βλέπουμε τα στατιστικά. Εκεί για παράδειγμα που ήταν 20-30 υποθέσεις τον μήνα, φτάσαμε τις 150, από όλον τον κόσμο όχι μόνο τον Καναδά, γιατί είχαμε αρκετό ενδιαφέρον κι αιτήσεις. Επίσης έκανα κι ένα μεγάλο ταξίδι στην Αμερική όπου πήγα, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες και κάναμε αρκετές εκδηλώσεις όπου λύσαμε παρεξηγήσεις, λύσαμε προβλήματα ακόμα και προβλήματα ατομικά. Παραδείγματος χάρη, μου είπε μια κυρία μεγάλη σε ηλικία προσπαθώ να γίνω Ελληνίδα και δεν μπορώ γιατί ο πατέρας μου που ήρθε το 1915 στην Αμερική από τη Βόρεια Ήπειρο. Προσπαθούσε με δημοτολογική τακτοποίηση, όπου δεν μπορείτε της λέω γιατί τότε που ήρθε ο πατέρας σας στην Αμερική δεν ήρθε ως Έλληνας υπήκοος,  ήταν Οθωμανός πολίτης.  Ή ένας άλλος κύριος που ο πατέρας του είχε έρθει από τη Λέρο το 1931, άρα ήταν Ιταλός υπήκοος, του είπα. Δεν πειράζει θα πάμε με άλλον τρόπο. Υπάρχουν τρόποι να λυθούν αυτά τα θέματα, ο κακομοίρης πάλευε δεκαετίες να μαζέψει χαρτιά να βρει. Όχι γίνεται με τον δρόμο της πολιτογράφησης σύμφωνα με το άρθρο 10.»

Σε ερώτηση της Hellas News για ανθρώπους που καπηλεύονται καταστάσεις και κάνουν αιτήσεις και ουσιαστικά προξενικές «δουλειές» αποσπώντας χρήματα από αυτούς και φυσικά χωρίς ο πολίτης να λαβαίνει το επιτυχές αποτέλεσμα πχ όπως σε μια βεβαίωση εν ζωή όπου πολίτες πληρώνουν τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβά το κόστος για το παράβολο και τελικά η σύνταξη τους από την Ελλάδα κόβεται διότι δεν έλαβαν ποτέ την αίτηση, η οποία χρειάζεται σφραγίδα προξενείου, ο Γενικός Γραμματέας ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας «Με λίγα λόγια το ελληνικό κράτος θεωρεί τις ενέργειες αυτές κακούργημα. Το προξενείο γνωρίζει αυτές τις περιπτώσεις και θα επιλυθούν τα προβλήματα αυτά.» Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, μην εμπιστεύεστε ανθρώπους για υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό προξενείο και ενημερωθείτε απευθείας από αυτό.

Τέλος απηύθυνε έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια να ενημερώνονται πρώτού κάνουν αίτηση λέγοντας: «Κάνω έκκληση στους Έλληνες που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες, να ξέρουν δηλαδή τι απαιτείται και τι χρειάζεται για να μην καθυστερούν τη διαδικασία. Θα ήταν καλό να κάνετε ένα checklist από αυτά που απαιτούνται πριν καταθέσετε τα χαρτιά σας. Όλα αυτά αναγράφονται στην ιστοσελίδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στις περισσότερες περιπτώσεις των υποθέσεων που καθυστερούν είναι η μη εγκυρότητα των εγγράφων ή η ελλιπή κατάθεση πιστοποιητικών. Αν κάποιος δεν μπορεί να βρει τα κατάλληλα πιστοποιητικά το βάρος πέφτει στο δημόσιο και λόγω των ελλιπών πόρων υπάρχει καθυστέρηση.»