Στο Τορόντο ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά, κ. Σταύρος Χατζηγιάννης

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά, κ. Σταύρος Χατζηγιάννης, βρέθηκε στο Τορόντο την Κυριακή στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας σε μια εκδήλωση καλωσορίσματος που οργανώθηκε από κοινού με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καναδά. Το «παρών» έδωσε κι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο οποίος καλωσόρισε τον Ύπατο Αρμοστή στην πόλη και τόνισε την ενότητα και την σημασία των κοινοτήτων των δύο λαών.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Τορόντο, σε μια πόλη που αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών, ιδεών και παραδόσεων. Η Κύπρος κι η Ελλάδα μοιράζονται μια ριζωμένη σχέση που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα. Από την αρχαιότητα οι λαοί μας υπήρξαν συν-δημιουργοί του πολιτισμού, αναπτύσσοντας φιλοσοφία τέχνες και αξίες που αποτελούν σε μέγεθος το σύγχρονο κόσμο. Οι κοινές μας μνήμες και για την ελευθερία και την ανεξαρτησία όχι μόνο μας δένει ως έθνη, αλλά ως οικογένεια (…) Η Κυπριακή Κοινότητα κι η Ελληνική Κοινότητα στο Τορόντο, εξοχότατε, αποτελούν παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας. Οι συμπατριώτες μας εργάζονται μαζί, στηρίζουν ο ένας τον άλλον και προβάλουν τα ιδανικά και τις αξίες στην χώρα που μας φιλοξενεί. (…) Μαζί μπορούμε να στηρίξουμε τις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προόδου. Η Ελλάδα θα αναλάβει για το 2025-26 τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (σ.σ. των Ηνωμένων Εθνών) και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα υποστηρίξει τη Κύπρο στο δίκαιο αγώνα της. Εξοχότατε, σας ευχαριστούμε για το σημαντικό έργο που τελείτε. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι δύο κοινότητες θα συνεχίσουν να είναι ο ζωντανός κρίκος ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον Καναδά.»

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής ήταν καθησυχαστικός και τόνισε πως οι κυπριακοί πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα αιτήματα τους θα «κανονιστούν». Συγκεκριμένα είπε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι μαζί σας και προσωπικά κι ως αντιπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης και πολιτείας. Η βασική δουλειά ενός οποιουδήποτε διπλωμάτη είναι πρώτον να προαγάγει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ή τα συμφέροντα και τις σχέσεις της χώρας με τον Διεθνή Οργανισμό αν είναι σε Διεθνή Οργανισμό και δεύτερον να υπηρετήσει τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στη χώρα εκεί. Κι αυτή είναι σήμερα η πρώτη μας επαφή σε αυτόν τον δεύτερο στόχο του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου. Θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε, θα χαρώ πάρα πολύ να ανταποκριθώ σε ό,τι περιμένετε, μικρές ή μεγάλες απαιτήσεις σας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε διάφορα θέματα προξενικής φύσεως. (…)

Ξέρω ότι είναι μεγάλη χώρα και έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα λόγω της απόστασης από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εγκατέστησε την διπλωματική της αποστολή στην πρωτεύουσα. Δεν το έκανε από ιδιοτροπία, αλλά όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να έχουν την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα. Μπορείτε να φανταστείτε το παράδειγμα της Αυστραλίας. Όπως ξέρετε οι περισσότεροι Κύπριοι είναι στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϋ, αλλά η πρεσβεία μας είναι στην Καμπέρα. (…) Θα προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να ικανοποιηθείτε.

Είπα στο σύμβούλιο στο Κίτσενερ και στη Μισισσάγκα ότι εάν τα συμβούλια μαζέψουν μια λίστα με 10-15 άτομα τα οποία χρειάζονται λήψη βιομετρικών στοιχείων και καταλαβαίνουμε την μεγάλη δυσκολία του ταξιδιού στην Οτάβα, τότε θα έρθει το βουνό στον Μωάμεθ. Θα έρθουμε μαζί με την προξενική υπάλληλο και τα μηχανήματα μας. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, ξέρω και ότι σε άλλες χώρες συμβαίνει όπως στην Ελλάδα που έχουμε τόσους πολλούς Κυπρίους μόνο στην Θεσσαλονίκη έχουμε γενικό προξενείο (…) ξέρω ότι πηγαίνουν στις διάφορες πόλεις τα μηχανήματα και βρίσκουν τους ανθρώπους. Για αυτό μην ανησυχείτε. Απλώς εσείς θα απευθυνθείτε στα συμβούλια, δεν είναι δύσκολο να βρείτε και τα δικά μας στοιχεία και θα έρθουμε εμείς σε εσάς, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια μέρα και θα έρθουμε με την προξενική λειτουργό που ήδη όπως ξέρετε με τόση προθυμία και χαρά ανταποκρίνεται σε κάθε είδους αιτήματα με τόση επιείκεια κάθε φορά. Αυτό καταλαβαίνω ότι είναι από τα βασικά σας ζητήματα, αφού οι περισσότεροι στις 24 ώρες που είμαι εδώ αυτό μου αναφέρατε. Θα το κανονίσουμε, μην ανησυχείτε καθόλου.»

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας στον Καναδά έχουν ως εξής:

Ύπατος Αρμοστής:          A. E. κ Σταύρος Χατζηγιάννης

Διεύθυνση:        150 Metcalfe Street, Suite 1002, Ottawa, ON, K2P 1P1, CANADA

Τηλέφωνο:         (+)1613 56 39 763

Εmail:  ottawahighcom@mfa.gov.cy

Ώρες Λειτουργίας:          08:00 – 16:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

 

Η Hellas News καλωσορίζει τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στον Καναδά και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του.

CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO
CHRISTIANA QESKO