Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες – Έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα που έπληξε ένα χωριό στην περιφέρεια Ράσουα

Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.

Εξάλλου από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ουντάβ Μπαταράι έγινε σήμερα γνωστό πως έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα που έπληξε ένα χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, μια δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τη χιονοστιβάδα, η οποία έπληξε το χωριό Γκονταταμπέλα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών του περασμένου Σαββάτου έχει προκαλέσει πολλές χιονοστιβάδες στο Νεπάλ.

«Η περιοχή αυτή είναι ένα φυσικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Προσπαθούμε να τους διασώσουμε, όμως η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Μπαταράι.

Στο μεταξύ, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα, τα οποία σύμφωνα με προβλέψεις του πρωθυπουργού ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τους 10.000.

 Περισσότεροι από 8 εκατ. οι πληγέντες

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο σεισμός του Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατ. έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9RΑρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αποστείλει βοήθεια προς την κυβέρνηση ενός από τα φτωχότερα κράτη της Ασίας. Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προκειμένου να διανεμηθούν στη συνέχεια στους πληγέντες. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής συντονισμός, οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις, προκαλώντας την οργή των πληγέντων, οι οποίοι κατηγορούν τις Αρχές για ολιγωρία. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Νεπάλ, όπου η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων γίνεται μόνο με ελικόπτερα.
Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες απόλυτης καταστροφής που κατέγραψε μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) πάνω από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, ενώ σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες με τις καύσεις νεκρών ανάμεσα στα χαλάσματα στις όχθες του ποταμού Μπαγκμάτι.

Δείτε φωτογραφίες με την καύση των νεκρών στην Κατμαντού

Η καύση των νεκρών θεωρείται συνήθης πρακτική στο Νεπάλ, άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική παράδοση της ασιατικής χώρας. Ωστόσο, η ιστορική συγκυρία (σεισμός) καθιστά ακόμα πιο τραγική τη συγκεκριμένη διαδικασία.